Tko su nasljednici apostola

Trenutno pregledavate Tko su nasljednici apostola
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 srpnja, 2023

Povijest i značaj apostola

U kršćanstvu, apostoli su bili izravni učenici Isusa Krista koji su imali poseban zadatak širiti njegovo učenje i osnivati nove zajednice vjernika. Njihov doprinos u oblikovanju kršćanske vjere i širenju kršćanske poruke ne može se previdjeti. Nakon Isusovog uskrsnuća, apostoli su nastavili propovijedati i utemeljili su prve kršćanske crkve.

Nasljeđivanje apostolske službe

Nakon smrti ili odlaska apostola, postavilo se pitanje tko će preuzeti njihovu ulogu i nastaviti njihovo djelo. U kršćanskim tradicijama postoje različiti pristupi i vjerovanja o nasljednicima apostola.

Rimokatolička crkva

U rimokatoličkoj crkvi, nasljednici apostola su biskupi koji su nasljednici apostolskog reda. Vjeruje se da su biskupi naslijedili apostolsku službu i autoritet preko biskupa koji su bili izravni nasljednici apostola. Ovaj koncept nasljedstva apostolske službe naziva se apostolska sucesija.

Pravoslavna crkva

Pravoslavna crkva također vjeruje u apostolsku sucesiju, ali ima vlastiti pristup nasljedstvu apostolske službe. U pravoslavlju, nasljednici apostola su episkopi koji su nasljedili apostolsku službu kroz red biskupa. Pravoslavna crkva također priznaje papu kao prvog među jednakima, ali ne priznaje njegovu nadležnost nad cijelom Crkvom.

Protestantske crkve

Protestantske crkve nemaju isti koncept apostolske sucesije kao rimokatolička i pravoslavna crkva. U protestantizmu, autoritet dolazi izravno iz Biblije, a vjernici su pozvani da se oslanjaju na vlastitu interpretaciju Svetog pisma. Stoga, nasljednici apostola u protestantskim crkvama su svi vjernici koji slijede Isusa Krista i propovijedaju njegovo učenje.

Zaključak

Pitanje tko su nasljednici apostola ima različite odgovore ovisno o kršćanskoj tradiciji. Rimokatolička i pravoslavna crkva vjeruju u apostolsku sucesiju, dok protestantske crkve naglašavaju autoritet Svetog pisma i individualnu interpretaciju. Bez obzira na vjerovanja, apostoli su ostavili trajan utjecaj na kršćanstvo i njihova poruka i dalje nadahnjuje milijune vjernika diljem svijeta.

  Ocijeni članak!