Tko su patriciji

Trenutno pregledavate Tko su patriciji
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 prosinca, 2023

Povijest patricija

Patriciji su bili elitni pripadnici rimskog društva tijekom antičkog Rima. Ova privilegirana klasa imala je poseban status i političku moć.

Pozicija i privilegije

Patriciji su imali ekskluzivnu kontrolu nad političkim i vjerskim institucijama te su uživali brojne privilegije. Imali su pravo sudjelovati u Senatu, najvišem političkom tijelu, kao i pravo na vođenje ratova i upravljanje provincijama.

Patricijske obitelji

Patricijski status se prenosio s generacije na generaciju unutar određenih obitelji. Ove obitelji su često bile bogate i utjecajne, s velikim posjedima i političkim vezama.

Sukob s plebejcima

Patricijska klasa je bila u sukobu s plebejcima, nižim slojem društva. Plebejci su se borili za svoja prava i protiv monopola patricija. Ovaj sukob je kulminirao u ranom rimskom Republici, ali je kasnije pridonio stvaranju ravnoteže moći između dviju klasa.

Smanjenje utjecaja patricija

Tijekom vremena, politička moć patricija počela je slabiti. Reforme su omogućile plebejcima da sudjeluju u političkom životu i postanu konzuli, najviši politički dužnosnici. Ovo je smanjilo utjecaj patricija, ali nisu izgubili svoj društveni status.

Naslijeđe patricija

Unatoč smanjenju političke moći, patricijske obitelji su i dalje zadržale svoj prestiž i bogatstvo. Njihov utjecaj se protezao i izvan Rima, iako su postupno gubili svoju ekskluzivnost.

Zaključak

Patriciji su bili elitna klasa rimskog društva, koja je uživala poseban status i političku moć. Njihov sukob s plebejcima i smanjenje političke moći doprinijeli su promjeni ravnoteže moći u rimskom društvu. Unatoč tome, patricijske obitelji su i dalje ostale bogate i utjecajne.

  Ocijeni članak!