Tko su Sinti

Trenutno pregledavate Tko su Sinti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 svibnja, 2024

Povijest Sinta

Sinti su etnička skupina koja pripada romskoj zajednici. Njihova povijest datira unazad stoljećima, a njihovo porijeklo je neraskidivo povezano s Romima, nomadskim narodom koji je porijeklom iz Indije. Sinti su se tijekom vremena naselili diljem Europe, posebno na području Srednje i Zapadne Europe.

Kultura i tradicija

Sinti imaju bogatu kulturu i tradiciju koja se prenosi s generacije na generaciju. Njihov jezik, sintski, spada u romsku jezičnu grupu. Glazba također igra važnu ulogu u njihovom životu, a poznati su po sviranju tradicionalnih instrumenata poput violine i tamburice. Također, Sinti su poznati po svojim umijećem u izradi tradicionalnih rukotvorina.

Sinti danas

Danas Sinti žive u različitim dijelovima Europe, ali su i dalje često suočeni s diskriminacijom i marginalizacijom. Mnogi se Sinti suočavaju s izazovima kao što su pristup obrazovanju, zapošljavanju i zdravstvenoj skrbi. Međutim, postoje i organizacije i inicijative koje se zalažu za zaštitu prava Sinta i poboljšanje njihovog položaja u društvu.

Zaključak

Sinti su važna romska etnička skupina s bogatom poviješću, kulturom i tradicijom. Njihov doprinos glazbi, umjetnosti i rukotvorinama je neprocjenjiv. Unatoč izazovima s kojima se suočavaju, Sinti i dalje nastavljaju održavati svoju jedinstvenu identitet i doprinositi kulturnoj raznolikosti Europe.

  Ocijeni članak!