Treba li bebu buditi za dojenje

Trenutno pregledavate Treba li bebu buditi za dojenje
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 svibnja, 2024

Utjecaj sna na dojenje

Dojenje je iznimno važno za zdravlje bebe, stoga je bitno osigurati da beba dobije dovoljno mlijeka tijekom dana i noći. No, postavlja se pitanje treba li bebu buditi za dojenje ili je bolje pustiti je da spava i dojiti je samo kada se sama probudi.

Preporuke stručnjaka

Prema preporukama stručnjaka, bebu se ne bi trebalo buditi za dojenje, osim u posebnim situacijama. U većini slučajeva, bebe same signaliziraju kada su gladne i spremne za hranjenje. Pratiti djetetove signale je ključno za uspostavljanje dobre prehrane i zadovoljavanje njegovih nutritivnih potreba.

Izuzeci

Ipak, postoje situacije kada je potrebno probuditi bebu za dojenje. To se može dogoditi kod novorođenčadi s niskom tjelesnom težinom ili ako je beba bolesna. U tim slučajevima, važno je konzultirati se s pedijatrom ili drugim stručnjakom kako bi se osiguralo da beba dobije dovoljno hranjivih tvari za pravilan rast i razvoj.

Prilagodba bebine prehrane

Kako beba raste i razvija se, njezine prehrambene potrebe se mijenjaju. U početku, novorođenčad često treba hranjenje svaka 2 do 3 sata, čak i tijekom noći. Međutim, kako beba stari, može duže spavati bez potrebe za hranjenjem. Važno je pratiti njezinu težinu i razgovarati s pedijatrom kako bi se osiguralo da dobiva dovoljno hrane i da se pravilno razvija.

Isključivo dojenje

Mnoge majke žele prakticirati isključivo dojenje, što znači da beba dobiva sve potrebne hranjive tvari samo putem majčinog mlijeka. U tim slučajevima, preporučuje se da se beba ne budi za dojenje, već da joj se omogući da sama odredi ritam hranjenja. Ovo može biti korisno za uspostavljanje dobre laktacije i pravilan razvoj bebe.

Zaključak

U većini slučajeva, bebu nije potrebno buditi za dojenje. Bitno je pratiti djetetove signale i omogućiti mu da sam određuje ritam hranjenja. Ipak, postoje iznimke, poput situacija kada je beba bolesna ili ima nisku težinu, kada je potrebno konzultirati se s pedijatrom. Isključivo dojenje može biti odličan izbor za majke koje to žele prakticirati.

  Ocijeni članak!