Treba li isprati rižu

Trenutno pregledavate Treba li isprati rižu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 lipnja, 2024

Kako isprati rižu na pravilan način

Riža je jedna od najomiljenijih namirnica diljem svijeta, ali postoji jedno pitanje koje često izaziva rasprave među kuharima – treba li isprati rižu prije kuhanja?

Razlozi za ispiranje riže

Postoji nekoliko razloga zašto mnogi ljudi preferiraju ispiranje riže prije kuhanja. Prvo, ispiranjem se uklanja višak škroba s površine riže, što rezultira rastresitijom i manje ljepljivom teksturom. Također, ispiranjem se uklanja prašina i nečistoće koje se mogu nalaziti na riži, posebice ako je bila pakirana u vrećicama. Osim toga, ispiranjem riže se može smanjiti mogućnost da se pri kuhanju stvori previše ljepljiva riža.

Kontroverza oko ispiranja riže

Unatoč tim razlozima, postoji i protivnički tabor koji tvrdi da ispiranje riže nije nužno. Neki smatraju da ispiranje riže može ukloniti ne samo škrob, već i neke važne hranjive tvari poput vitamina i minerala. Također, tvrde da moderni načini obrade riže smanjuju potrebu za ispiranjem.

Kako pravilno isprati rižu

Ako se odlučite isprati rižu prije kuhanja, postoji pravilan način kako to učiniti. Rižu treba staviti u cjedilo i ispirati pod mlazom hladne vode. Važno je ispirati rižu sve dok voda koja izlazi iz nje nije više mutna, što ukazuje na uklanjanje škroba i nečistoća. Nakon ispiranja, rižu treba ostaviti da se ocijedi prije kuhanja.

Zaključak

Iako je ispiranje riže stvar osobne preference, mnogi kuhari se slažu da ispiranje može poboljšati teksturu i kvalitetu riže. Ako želite rastresitiju rižu bez ljepljivosti, preporučuje se ispiranje. Međutim, ako ste zadovoljni s rezultatima kuhanja riže bez ispiranja, možete preskočiti taj korak. Važno je eksperimentirati i pronaći način pripreme riže koji vam najviše odgovara.

  Ocijeni članak!