Treba li ovjeriti darovni ugovor

Trenutno pregledavate Treba li ovjeriti darovni ugovor
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 svibnja, 2024

Uloga darovnog ugovora

Darovni ugovor je pravni dokument kojim se prenosi vlasništvo nad određenom imovinom s darovatelja na primatelja. To može uključivati poklon novca, nekretnina, vozila ili drugih vrijednosti. Ovaj ugovor je važan jer pruža pravnu sigurnost i jasne uvjete za darivanje.

Obveza ovjere

Pitanje koje se često postavlja je treba li ovjeriti darovni ugovor. Ovjeravanje darovnog ugovora znači da se potpisivanje ugovora obavlja pred javnim bilježnikom ili drugim ovlaštenim tijelom koje potvrđuje autentičnost potpisa i identitet stranaka.

Razlozi za ovjeru

Ovjera darovnog ugovora pruža nekoliko prednosti. Prvo, ovjera osigurava valjanost ugovora i sprječava mogućnost kasnijih osporavanja. Javni bilježnik provjerava zakonitost ugovora i upozorava stranke na eventualne nedostatke ili rizike. Ovjera također pruža dodatnu zaštitu primatelju darovanog dobra, jer se njegova prava i interesi potvrđuju od strane ovlaštenog tijela.

Nepotrebna ovjera

Međutim, ovjera darovnog ugovora nije uvijek obavezna. U nekim slučajevima, darovni ugovor može biti valjan i bez ovjere, posebno ako se radi o manje vrijednim poklonima ili ako stranke imaju potpuno povjerenje jedna u drugu. U tim situacijama, stranke mogu samostalno sastaviti i potpisati ugovor bez sudjelovanja javnog bilježnika.

Konzultacija s pravnim stručnjakom

Ako postoji bilo kakva nejasnoća ili nesigurnost u vezi darovnog ugovora, uvijek je preporučljivo konzultirati se s pravnim stručnjakom. On će moći pružiti potrebne smjernice i savjete o tome je li ovjera potrebna ili ne, ovisno o konkretnim okolnostima i pravnim zahtjevima.

Zaključak

Ovjera darovnog ugovora može pružiti dodatnu sigurnost i zaštitu strankama, posebno u slučajevima kada je riječ o vrijednim ili kompleksnim darovima. Međutim, nije uvijek obavezna i ovisi o konkretnim okolnostima. Važno je pažljivo razmotriti situaciju i, ako je potrebno, konzultirati se s pravnim stručnjakom kako bi se osiguralo da se postupa u skladu s važećim pravnim propisima i zahtjevima.

  Ocijeni članak!