U koje zemlje se može sa BiH pasošem

Trenutno pregledavate U koje zemlje se može sa BiH pasošem
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 ožujka, 2024

Evropske zemlje

BiH pasoš omogućava putovanje u većinu evropskih zemalja bez vize. Ovo uključuje zemlje članice Evropske unije kao što su Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Francuska, Italija, Španija i mnoge druge. Putnici sa BiH pasošem također mogu posjetiti zemlje koje nisu članice EU, ali su dio Šengenskog prostora poput Švicarske, Norveške i Islanda.

Zemlje Balkana

BiH pasoš omogućava putovanje u većinu zemalja Balkana bez vize. Ovo uključuje Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Kosovo. Međutim, za putovanje u neke od ovih zemalja može biti potrebna prethodna registracija ili dobijanje posebnih dozvola.

Bliski istok i Azija

BiH pasoš omogućava putovanje u neke zemlje Bliskog istoka i Azije bez vize. Na primjer, putnici sa BiH pasošem mogu posjetiti Tursku, Jordan, Maleziju i Tajland bez potrebe za vizom. Međutim, uvjeti za putovanje se mogu promijeniti pa je uvijek važno provjeriti najnovije informacije prije putovanja.

Severna Amerika

BiH pasoš omogućava putovanje u Kanadu bez vize za boravak do šest mjeseci. Za putovanje u Sjedinjene Američke Države, putnici sa BiH pasošem moraju se prijaviti za vizu putem programa za oslobođenje od viza (Visa Waiver Program) ili dobiti turističku vizu.

Australija i Oceanija

Putnici sa BiH pasošem koji žele posjetiti Australiju mogu aplicirati za turističku vizu koja im omogućava boravak do tri mjeseca. Za putovanje u Novi Zeland, BiH pasoš omogućava boravak do šest mjeseci bez vize.

Afrika

BiH pasoš omogućava putovanje u neke zemlje Afrike bez vize. Ovo uključuje Tunis, Maroko, Egipat i Mauricijus. Međutim, uvjeti za putovanje se mogu razlikovati pa je preporučljivo provjeriti najnovije informacije prije putovanja.

  Ocijeni članak!