U kojem gradu su održane prve moderne olimpijske igre

Trenutno pregledavate U kojem gradu su održane prve moderne olimpijske igre
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 rujna, 2023

Atena – rodno mjesto Olimpijskih igara

Prve moderne Olimpijske igre održane su u Ateni, glavnom gradu Grčke, 6. travnja 1896. godine. Olimpijske igre su obnovljene nakon gotovo 1500 godina, a ideja za njihovu obnovu potekla je od francuskog pedagoga Pierrea de Coubertina.

Povijest Olimpijskih igara

Olimpijske igre imaju dugu povijest koja seže unatrag do drevne Grčke. Prve Olimpijske igre održane su u Olimpiji, malom grčkom gradu, 776. godine prije Krista. Ove igre su se održavale svake četiri godine i bile su posvećene grčkom bogu Zeusu. Međutim, nakon 393. godine, rimska carica Teodozija I. zabranila je održavanje Olimpijskih igara zbog njihove povezanosti s poganskim obredima.

Obnova modernih Olimpijskih igara

Na inicijativu Pierrea de Coubertina, Međunarodni olimpijski odbor osnovan je 1894. godine s ciljem obnove Olimpijskih igara. Dvije godine kasnije, Atena je odabrana kao domaćin prvih modernih Olimpijskih igara. Igre su trajale 9 dana i sudjelovalo je 241 natjecatelj iz 14 zemalja.

Suvremene Olimpijske igre

Danas se Olimpijske igre održavaju svake četiri godine i okupljaju tisuće sportaša iz cijelog svijeta. Gradovi diljem svijeta natječu se za pravo domaćinstva Olimpijskih igara, a domaćini igara postaju centri sportskih događanja i promocije međunarodne suradnje. Olimpijske igre predstavljaju vrhunac sportskog natjecanja i promiču vrijednosti fair-playa, prijateljstva i međunarodnog razumijevanja.

  Ocijeni članak!