U kojem moru je potonuo Titanic

Trenutno pregledavate U kojem moru je potonuo Titanic
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 prosinca, 2023

Atlantski ocean

Titanic, poznati brod koji je potonuo na svom prvom putovanju, potonuo je u Atlantskom oceanu. Bio je to 15. travnja 1912. godine, kada je Titanic udario u ledenu santomorsku planinu i brzo potonuo. Ovaj tragični događaj je ostao jedan od najvećih pomorskih nesreća u povijesti.

Lokacija potonuća

Titanic je potonuo oko 600 km južno od Newfoundlenda, Kanada. Točne koordinate potonuća su 41° 43′ sjeverne geografske širine i 49° 56′ zapadne geografske dužine. Ova lokacija je poznata kao Titanicova olupina i postala je popularno mjesto za ronjenje i istraživanje.

Podvodni svijet Titanicove olupine

Titanikova olupina nalazi se na dubini od oko 3.800 metara. Zbog visokog tlaka i hladnoće, istraživanje olupine zahtijeva posebnu opremu i stručnost. Unutar olupine može se vidjeti razne dijelove broda, uključujući ostatke paluba, kabina i strojeva.

Zaštita olupine

Budući da je Titanicova olupina postala popularno odredište za ronjenje, postoji zabrinutost za očuvanje i zaštitu ovog povijesnog nalazišta. Radi se na uspostavi zaštićenog područja oko olupine kako bi se spriječilo oštećenje i pljačka. Također se provode istraživanja kako bi se bolje razumjela olupina i njen ekosustav.

Povijest potonuća

Titanic je bio britanski putnički brod koji je sagrađen za kompaniju White Star Line. Bio je jedan od najvećih i najluksuznijih brodova svog vremena. Međutim, na svom prvom putovanju iz Southamptona prema New Yorku, sudbina mu je bila zapečaćena. Nakon udara u santomorsku planinu, brod se počeo brzo puniti vodom i potonuo je u samo nekoliko sati. Ova tragedija je rezultirala smrću više od 1.500 ljudi i izazvala veliku pažnju javnosti.

Nasljeđe Titanica

Potonuće Titanica imalo je dugotrajan utjecaj na pomorstvo i sigurnost na moru. Nakon ovog tragičnog događaja, doneseni su brojni propisi i standardi kako bi se osigurala sigurnost putnika na brodovima. Titanic je postao simbol ljudske taštine i krhkosti te je inspirirao mnoge knjige, filmove i izložbe koje se bave ovom tragičnom pričom.

  Ocijeni članak!