U kojem roku mogu vratiti proizvod

Trenutno pregledavate U kojem roku mogu vratiti proizvod
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 listopada, 2023

Rokovi za povrat proizvoda prema zakonu

Prema zakonu, potrošač ima pravo vratiti proizvod u određenom roku. Ovi rokovi variraju ovisno o zemlji i vrsti proizvoda. U većini zemalja Europske unije, zakonski rok za povrat proizvoda je 14 dana. Međutim, važno je napomenuti da se ovaj rok može razlikovati u slučaju određenih proizvoda poput hrane, lijekova ili personaliziranih proizvoda.

Kako se računa rok za povrat proizvoda?

Rok za povrat proizvoda počinje teći od dana kada je potrošač primio proizvod. Ukoliko se proizvod vraća putem pošte, rok za povrat se smatra ispoštovanim ako je proizvod poslan prije isteka roka.

Produženi rokovi kod neispravnih proizvoda

U slučaju neispravnih proizvoda ili proizvoda s greškom, potrošač ima pravo na produženi rok za povrat. Ovi rokovi se također razlikuju ovisno o zemlji i vrsti proizvoda, ali su obično duži od standardnih rokova za povrat. Potrošač bi trebao odmah kontaktirati prodavatelja ili proizvođača kako bi se dogovorio o povratu proizvoda i rokovima.

Proces povrata proizvoda

Da bi se ostvarilo pravo na povrat proizvoda, potrošač obično mora ispuniti određene uvjete. Proizvod mora biti neoštećen, nekorišten i pakiran u originalnu ambalažu. Potrošač često mora priložiti i račun ili potvrdu o kupovini. Nakon što potrošač ispuni sve uvjete, prodavatelj ili proizvođač su dužni vratiti novac potrošaču u roku od određenog broja dana.

Prava potrošača i iznimke

Prava potrošača u vezi povrata proizvoda regulirana su zakonom kako bi se zaštitili potrošači od nepravedne trgovinske prakse. Međutim, važno je napomenuti da postoje određene iznimke u kojima potrošač nema pravo na povrat proizvoda. Na primjer, proizvodi koji su posebno naručeni ili prilagođeni prema željama potrošača obično se ne mogu vratiti.

U zaključku, rokovi za povrat proizvoda ovise o zakonodavstvu zemlje i vrsti proizvoda. Potrošači trebaju biti upoznati s tim rokovima kako bi ostvarili svoja prava u slučaju nezadovoljstva ili neispravnosti proizvoda.

  Ocijeni članak!