U kojem smjeru raste korijen biljke

Trenutno pregledavate U kojem smjeru raste korijen biljke
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 studenoga, 2023

Korijenje kao vitalni dio biljke

Korijen biljke je vitalni dio njenog organizma koji služi za pričvršćivanje biljke u tlo, apsorpciju vode i hranjivih tvari, te skladištenje rezervnih tvari. Rast korijena je ključan za opstanak biljke i njen razvoj.

Smjer rasta korijena

Korijen biljke raste prema dolje, prema gravitaciji. Ovaj fenomen poznat je kao gravitropski odgovor korijena. Gravitropski odgovor omogućuje korijenu da se pravilno ukorijeni u tlo i osigura stabilnost biljke.

Gravitropski odgovor korijena

Gravitropski odgovor korijena reguliran je prisutnošću hormona auksina. Kada korijen raste prema dolje, auksin se ravnomjerno raspoređuje u stanicama korijena. Kada korijen biljke bude okrenut prema gore, auksin se pomakne prema donjoj strani korijena, što rezultira inhibicijom rasta na toj strani. Ovaj mehanizam omogućuje korijenu da nastavi rasti prema dolje.

Utjecaj okolnih faktora na smjer rasta korijena

Smjer rasta korijena može biti utjecan različitim okolnim faktorima. Na primjer, gravitacija može utjecati na rast korijena, ali i svjetlost, voda, temperatura i tlo. Neki korijeni biljaka mogu pokazivati pozitivan tropizam prema svjetlosti, što znači da rastu prema izvoru svjetlosti. Drugi faktori, poput nedostatka vode ili visokih temperatura, mogu inhibirati rast korijena.

Prilagodbe korijena na okoliš

Korijeni biljaka mogu razviti različite prilagodbe kako bi preživjeli u različitim okolišnim uvjetima. Na primjer, neke biljke razvijaju korijenje sa širokim površinskim korijenima kako bi bolje apsorbirale vodu iz površinskog sloja tla. Drugi korijeni mogu biti duboki i prodorni kako bi dosegnuli dublje slojeve tla gdje se nalazi više vode. Ove prilagodbe omogućuju biljkama da se prilagode različitim uvjetima i osiguraju njihov uspjeh u rastu i razvoju.

  Ocijeni članak!