U kojem su stoljeću ratovali Grci i Perzijanci?

Trenutno pregledavate U kojem su stoljeću ratovali Grci i Perzijanci?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 rujna, 2023

5. stoljeće prije Krista – Rani sukobi

U 5. stoljeću prije Krista, Grci i Perzijanci su započeli svoje sukobe koji će oblikovati povijest. Perzijsko Carstvo, pod vodstvom kralja Darija I, proširilo se na istočni Mediteran, uključujući i dijelove Grčke. Grci su se suočili s prijetnjom perzijske dominacije i odlučili se suprotstaviti.

4. stoljeće prije Krista – Perzijski ratovi

U 4. stoljeću prije Krista, grčki gradovi-države, predvođeni Atenom i Spartom, udružili su snage kako bi se suprotstavili Perzijancima. Ovi sukobi, poznati kao Perzijski ratovi, bili su jedni od najznačajnijih događaja u antičkoj Grčkoj. Grčki gradovi su se hrabro borili protiv nadmoćne perzijske vojske i uspjeli su odbiti invaziju.

3. stoljeće prije Krista – Aleksandar Veliki

U 3. stoljeću prije Krista, došlo je do promjene u odnosima između Grka i Perzijanaca. Aleksandar Veliki, makedonski vojskovođa, krenuo je u osvajanje Perzijskog Carstva. Ova kampanja, poznata kao Aleksandrova invazija, rezultirala je padom Perzijskog Carstva i uspostavom Hellestičkog Carstva.

2. stoljeće prije Krista – Rimsko Perzijski ratovi

U 2. stoljeću prije Krista, Rimsko Carstvo i novoosnovano Partsko Carstvo, koje je naslijedilo dio Perzijskog Carstva, započeli su dugotrajne sukobe. Ovi sukobi, poznati kao Rimsko-Perzijski ratovi, trajali su stoljećima i obuhvaćali su teritorij od Sredozemlja do Mezopotamije.

1. stoljeće – Kraj sukoba

U 1. stoljeću, Rimsko Carstvo je postalo dominantna sila na području bivšeg Perzijskog Carstva. Sukobi između Rimljana i Perzijanaca smanjili su se, a konačno su završili mirnim sporazumima. Ovaj period označio je kraj dugotrajnih ratova između Grka i Perzijanaca.

  Ocijeni članak!