U kojim godinama prestaje menstruacija

Trenutno pregledavate U kojim godinama prestaje menstruacija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 lipnja, 2023

Menstruacija i životni ciklus

Menstruacija je prirodni dio ženskog reproduktivnog sustava i obično započinje tijekom adolescencije, oko 12. do 14. godine. No, kao što je svaki životni ciklus jedinstven, tako i doba prestanka menstruacije može varirati od žene do žene.

Perimenopauza i menopauza

Perimenopauza je razdoblje koje prethodi menopauzi i obično započinje u kasnim 30-ima ili ranoj 40-ima. Tijekom perimenopauze, menstruacija postaje nepravilna, a žena može iskusiti simptome poput valunga, promjena raspoloženja i nesanice. Menopauza se službeno dijagnosticira kad je žena prošla 12 mjeseci bez menstruacije.

Prosječna dob prestanka menstruacije

Prosječna dob prestanka menstruacije je oko 51 godine, ali može se dogoditi i ranije ili kasnije. Rani prestanak menstruacije, prije 40. godine, poznat je kao prijevremena menopauza, dok se kasni prestanak menstruacije, nakon 55. godine, smatra kasnom menopauzom.

Faktori koji utječu na prestanak menstruacije

Postoje razni faktori koji mogu utjecati na vrijeme prestanka menstruacije. Genetika igra važnu ulogu, pa ako majka ili sestre imaju rani ili kasni prestanak menstruacije, postoji veća vjerojatnost da će se isto dogoditi i ženi. Ostali faktori uključuju pušenje, kemoterapiju, zračenje, autoimune bolesti i kirurško uklanjanje jajnika.

Zaključak

Prestanak menstruacije je prirodni dio ženskog životnog ciklusa. Iako se prosječna dob prestanka menstruacije kreće oko 51 godine, važno je zapamtiti da svaka žena ima jedinstveni ciklus i da se doba prestanka menstruacije može razlikovati. Ako imate pitanja ili brige u vezi s prestankom menstruacije, uvijek je najbolje konzultirati se sa stručnjakom za reproduktivno zdravlje.

  Ocijeni članak!