U kojim namirnicama se nalaze proteini

Trenutno pregledavate U kojim namirnicama se nalaze proteini
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 kolovoza, 2023

1. Meso i perad

Meso i perad su izvrsni izvori proteina. Crveno meso, kao što su govedina, svinjetina i janjetina, sadrži visok udio proteina, kao i perad poput piletine i puretine. Ova namirnica također sadrži visokokvalitetne proteine koji su bogati esencijalnim aminokiselinama potrebnim za izgradnju mišića i održavanje zdravlja.

2. Riba i plodovi mora

Riba, kao što su losos, tuna i skuša, te plodovi mora poput škampi, dagnji i školjki, također su odlični izvori proteina. Osim što su bogati proteinima, riba i plodovi mora sadrže i omega-3 masne kiseline koje su važne za zdravlje srca i mozga.

3. Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi, kao što su mlijeko, sir, jogurt i sirutka, također su bogati proteinima. Ovi proizvodi sadrže visokokvalitetne proteine, kao i druge hranjive tvari poput kalcija i vitamina D.

4. Jaja

Jaja su odličan izvor proteina, a sadrže i druge hranjive tvari poput vitamina B12 i željeza. Jaja se smatraju potpunim izvorom proteina jer sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne tijelu.

5. Mahunarke

Mahunarke, poput graha, leće i slanutka, također su bogate proteinima. One su izvrsna opcija za vegetarijance i vegane koji traže biljne izvore proteina. Mahunarke također sadrže vlakna i druge hranjive tvari koje su dobre za probavu.

6. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi, kao što su bademi, orasi i lješnjaci, te sjemenke poput suncokreta, bundeve i lanenih sjemenki, također su dobri izvori proteina. Ove namirnice također sadrže zdrave masti, vlakna i druge hranjive tvari.

7. Žitarice i proizvodi od cjelovitih žitarica

Žitarice, kao što su pšenica, riža i ječam, te proizvodi od cjelovitih žitarica poput kruha, tjestenine i zobene kaše, sadrže i proteine. Cjelovite žitarice su također bogate vlaknima i drugim hranjivim tvarima koje su važne za zdravlje.

  Ocijeni članak!