U kojim susjednim državama se prostire Panonska nizija

Trenutno pregledavate U kojim susjednim državama se prostire Panonska nizija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 rujna, 2023

Mađarska

Panonska nizija je najvećim dijelom smještena u Mađarskoj. Ova zemlja zauzima najveći dio Panonske nizije, koja se prostire preko 52% njezinog teritorija. Mađarska je poznata po svojim ravnim i plodnim poljima, karakterističnim za Panonsku niziju.

Slovačka

Na sjevernom dijelu Panonske nizije nalazi se Slovačka. Ovo područje obuhvaća manji dio Panonske nizije, ali i dalje ima značajnu ulogu u njezinom prostiranju. Slovačka također dijeli karakteristične ravne ravnice s Mađarskom.

Austrija

Panonska nizija se također proteže u istočnom dijelu Austrije. Iako manji dio Panonske nizije prolazi kroz Austriju, i dalje ima važnu ulogu u formiranju ovog prirodnog krajolika. Austrijski dio Panonske nizije karakteriziraju plodna polja i blaga brežuljkasta područja.

Hrvatska

Panonska nizija također se prostire na sjeveroistoku Hrvatske. Ovo područje obuhvaća Slavoniju i Baranju, koja su dijelom Panonske nizije. Hrvatski dio Panonske nizije obiluje plodnim poljima, rijekama i jezerima.

Srbija

Na istoku Srbije, duž granice s Rumunjskom, prostire se dio Panonske nizije. Ovo područje je poznato po svojim ravnicama i bogatim poljoprivrednim zemljištima. Srbija također ima značajan udio u Panonskoj niziji.

Rumunjska

Rumunjska je također jedna od susjednih država u kojoj se prostire Panonska nizija. Ovo područje obuhvaća jugozapadni dio Rumunjske. Panonska nizija u Rumunjskoj karakteriziraju plodna zemljišta i brojne rijeke koje prolaze kroz ovaj prirodni krajolik.

  Ocijeni članak!