U kojoj državi su Maldivi

Trenutno pregledavate U kojoj državi su Maldivi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 travnja, 2023

Povijest Maldiva

Maldivi su otočna država smještena u Indijskom oceanu. Sastoje se od preko 1.000 otoka koji su raspoređeni u 26 atola. Ovaj tropski raj privlači turiste iz cijelog svijeta zbog svojih prekrasnih plaža, bogatog podvodnog svijeta i luksuznih odmarališta.

Geografski položaj

Maldivi se nalaze jugozapadno od Indije i Šri Lanke. Zemlja se prostire na površini od oko 298 kvadratnih kilometara, no većina teritorija čini more. Maldivi su najniža država na svijetu, s prosječnom nadmorskom visinom od samo 1,5 metara.

Kultura i jezik

Maldivska kultura je duboko ukorijenjena u islamu, koji je službeni vjerski sustav. Maldivi imaju bogatu tradiciju izrade rukotvorina, poput raskošnih tkanina, nakita i drvenih skulptura. Dhivehi je službeni jezik Maldiva, a engleski se također često koristi u turističkim područjima.

Ekonomija

Maldivi se oslanjaju na turizam kao glavni izvor prihoda. Osim toga, ribarstvo i poljoprivreda igraju manju ulogu u gospodarstvu. Turizam je ključni sektor koji zapošljava veliki broj stanovnika Maldiva i donosi značajne prihode zemlji.

Zaštićena priroda

Maldivi su poznati po svojim koraljnim grebenima i bogatom morskom životu. Veliki dio teritorija je zaštićen kao morski parkovi i rezervati prirode. Ovi ekosustavi su važni za očuvanje biološke raznolikosti i privlače ronioce i zaljubljenike u prirodu.

Politika i uprava

Maldivi su predsjednička republika, a glavni grad je Malé. Država se dijeli na 20 administrativnih jedinica, od kojih se svaka sastoji od nekoliko otoka. Predsjednik je šef države i vlade, a parlament ima dvodomni sustav.

  Ocijeni članak!