U kojoj eri su živjeli dinosauri?

Trenutno pregledavate U kojoj eri su živjeli dinosauri?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 lipnja, 2024

Kambrij

U ranom Kambriju, prije otprilike 541 milijuna godina, još nije bilo dinosaura. U to vrijeme dominirali su mnogi drugi oblici života, poput trilobita i ranog planktona.

Mezozoik

Mezozoik, poznat i kao doba reptila, obuhvaća tri glavne ere: trijas, jura i kreda. To je razdoblje u kojem su dinosaurusi procvjetali i postali najdominantniji organizmi na Zemlji. Mezozoik je trajao od prije 252 do 66 milijuna godina.

Trijas

Trijas je prva era mezozoika, a dinosauri su se počeli pojavljivati tek prema kraju tog razdoblja. Mnoge vrste dinosaurusa tada su bile relativno male i nisu dominirale kopnenim ekosustavima.

Jura

Jura je era koja je slijedila Trijas, a bila je ključna za razvoj dinosaura. Tijekom ove ere, dinosauri su se razvili u razne oblike i veličine, uključujući velike biljojede poput brachiosaurusa i teropode poput tyrannosaurusa.

Kreda

Kreda je posljednja era mezozoika i obilježena je prisustvom mnogih poznatih dinosaura, uključujući najpoznatijeg od svih – tiranosaura. Kreda je završila velikim izumiranjem, koje je dovelo do nestanka većine dinosaura.

izumiranje

Iako su dinosaurusi dominirali Zemljom tijekom mezozoika, izumrli su prije otprilike 66 milijuna godina. To je bio rezultat katastrofalnog događaja poznatog kao izumiranje kreda-paleogen, kojeg je uzrokovalo sudaranje asteroida ili kometa s Zemljom.

Nasljednici

Danas, dinosaurusi više ne žive na Zemlji, ali njihovi suvremenici, ptice, smatraju se njihovim najbližim živim rođacima. Ptice su potomci malih mesoždera dinosaurusa koji su preživjeli izumiranje i evoluirali u različite vrste koje danas nastanjuju gotovo sve dijelove svijeta.

  Ocijeni članak!