U kojoj riječi je kršten Isus

Trenutno pregledavate U kojoj riječi je kršten Isus
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 travnja, 2024

Krštenje – sakrament inicijacije

Krštenje je jedan od sedam sakramenata u kršćanstvu. To je sakrament inicijacije kroz koji osoba postaje članom kršćanske zajednice. Prema kršćanskom vjerovanju, Isus je bio kršten u rijeci Jordan od strane Ivana Krstitelja.

Simbolizam krštenja

Krštenje se smatra simboličnim činom koji označava duhovno preporođenje i očišćenje od grijeha. Voda kojom se osoba krsti simbolizira pročišćenje i novo rođenje u vjeri.

Mistično značenje rijeke Jordan

Rijeka Jordan ima posebno mistično značenje u kršćanstvu. Prema Bibliji, Isus je kršten u toj rijeci, a nakon krštenja, Duh Sveti se spustio na njega u obliku goluba. Ovo je bio trenutak kada je Isus službeno počeo svoje javno djelovanje.

Teološka rasprava o krštenju Isusa

Postoje različita tumačenja i teološke rasprave o razlogu zašto je Isus bio kršten, budući da se smatra da nije imao grijeha. Jedno od objašnjenja je da je Isus svojim krštenjem dao primjer drugima i pokazao važnost ovog sakramenta.

Nastavak prakse krštenja

Nakon Isusova krštenja, krštenje je postalo važan dio kršćanske prakse. Krštenje se obavlja u ime Oca, Sina i Duha Svetoga, a osoba koja se krsti ulazi u zajednicu vjernika i prihvaća kršćanske vrijednosti i nauke.

Zaključak

Krštenje Isusa u rijeci Jordan je jedan od ključnih događaja u kršćanskoj vjeri. Ono simbolizira duhovno preporođenje i prihvaćanje kršćanskih vrijednosti. Krštenje je postalo važan sakrament i dio prakse kršćanske zajednice.

  Ocijeni članak!