U koliko je iftar

Trenutno pregledavate U koliko je iftar
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 travnja, 2024

Historijska pozadina iftara

Iftar je tradicionalni obrok koji muslimani konzumiraju nakon zalaska sunca tijekom mjeseca Ramazana. Ova praksa datira još od vremena Poslanika Muhameda, koji je prvi put organizirao iftar za svoje sljedbenike. Iftar je postao važan dio muslimanskog vjerskog obreda i simbolizira prekid posta koji je obavezan tijekom današnjeg mjeseca.

Vrijeme iftara

Vrijeme iftara se mijenja svaki dan i ovisi o položaju sunca. Muslimani obično koriste vjerske kalendare ili aplikacije kako bi saznali točno vrijeme iftara za svoju lokaciju. To vrijeme se obično označava kao vrijeme kada sunce nestaje s horizonta.

Raznolikost iftara

Iftar se slavi na različite načine diljem muslimanskog svijeta. Različite kulture imaju svoje tradicionalne obroke koji se konzumiraju tijekom iftara. Na primjer, u arapskim zemljama često se poslužuju datulje, suhe smokve, juhe i tradicionalna jela poput falafela i humusa. U Aziji, poput Pakistana i Indije, popularni su riža, curry i slatkiši poput gulaba jamuna.

Zajednički iftari

Iftari su često društveni događaji u muslimanskim zajednicama. Mnoge džamije i organizacije organiziraju zajedničke iftare gdje ljudi mogu dijeliti obrok s drugima. Ovo je prilika za zajedništvo i solidarnost među muslimanima.

Zaključak

Iftar je važan obrok za muslimane tijekom mjeseca Ramazana. Vrijeme iftara se mijenja svaki dan i ovisi o položaju sunca. To je prilika za obitelji i zajednice da se okupe i dijele obrok. Iftar je simbol prekida posta i obilježava završetak dnevnog razdoblja posta.

  Ocijeni članak!