Umnjak koji nije izrastao

Trenutno pregledavate Umnjak koji nije izrastao
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 listopada, 2023

Umnjak – funkcija i rast

Umnjaci, poznati i kao treći molari, su zubi koji se obično javljaju između 17. i 25. godine života. Uobičajeno je da osoba ima četiri umnjaka, po jedan u svakom kvadrantu usne šupljine. Međutim, u nekim slučajevima, umnjaci ne izrastu u potpunosti ili uopće ne izrastu.

Razlozi za neizrastanje umnjaka

Postoji nekoliko razloga zašto umnjak može ostati nerazvijen. Jedan od najčešćih razloga je nedostatak prostora u čeljusti. Ako čeljust nema dovoljno prostora za normalan rast umnjaka, oni mogu ostati zarobljeni ispod desni ili u potpunosti ne izrasti. Drugi razlog može biti prisutnost drugih zuba koji blokiraju put umnjaka prema površini usne šupljine.

Potencijalne komplikacije

Kada umnjak ne izraste, mogu se javiti određene komplikacije. Nerazvijeni umnjaci mogu izazvati bol, otok i upalu desni. Također, mogu prouzročiti kruničnu infekciju i oštetiti okolne zube. U nekim slučajevima, nerazvijeni umnjak može biti povezan s cistama ili tumorima u čeljusti.

Alternativni tretmani

Kada se utvrdi da umnjaci neće izrasti ili će izazvati probleme, stomatolog može preporučiti njihovo uklanjanje. Uklanjanje nerazvijenih umnjaka se obično vrši kirurškim zahvatom pod lokalnom anestezijom. Nakon uklanjanja, pacijent se može suočiti s kratkotrajnim nelagodnostima i oticanjem, ali to obično brzo prolazi.

Savjeti za brigu o umnjacima

Ako imate umnjake koji nisu izrasli ili izazivaju probleme, važno je pravilno brinuti o njima. Redovito posjećivanje stomatologa je ključno kako bi se pravovremeno otkrile moguće komplikacije. Također, dobra oralna higijena, uključujući redovito četkanje i korištenje zubnog konca, može pomoći u održavanju zdravlja umnjaka i prevenciji infekcija.

  Ocijeni članak!