Vegan i vegetarijanac – koja je razlika?

Trenutno pregledavate Vegan i vegetarijanac – koja je razlika?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 svibnja, 2023

Vegetarijanstvo

Vegetarijanstvo je prehrambeni stil koji se temelji na isključivanju mesa, ribe i peradi iz prehrane. Vegetarijanci konzumiraju biljnu hranu, kao što su voće, povrće, žitarice, mahunarke i orašasti plodovi. Postoje različite vrste vegetarijanstva, uključujući laktovegetarijanstvo (koji uključuje konzumiranje mliječnih proizvoda), ovo-laktovegetarijanstvo (koji uključuje konzumiranje jaja i mliječnih proizvoda) i veganskog vegetarijanstva (koji isključuje sve životinjske proizvode).

Veganstvo

Veganstvo je oblik vegetarijanstva koji isključuje sve životinjske proizvode, uključujući meso, ribu, perad, jaja, mlijeko i mliječne proizvode. Vegani se oslanjaju na biljnu hranu, ali također izbjegavaju proizvode koji su testirani na životinjama ili koji sadrže sastojke životinjskog podrijetla. Ova prehrambena opcija često proizlazi iz etičkih razloga, kao i iz brige za okoliš i zdravlje.

Razlike između vegana i vegetarijanaca

Iako i vegani i vegetarijanci izbjegavaju konzumaciju mesa, ribe i peradi, postoji nekoliko ključnih razlika između ove dvije prehrambene opcije. Prva razlika je u isključenju jaja i mliječnih proizvoda. Dok vegetarijanci mogu konzumirati ove namirnice, vegani ih potpuno izbjegavaju. Druga razlika je u izbjegavanju proizvoda koji su testirani na životinjama ili koji sadrže sastojke životinjskog podrijetla. Vegani su mnogo stroži u ovom pogledu i paze da njihova prehrana bude potpuno bez životinjskih proizvoda.

Zaključak

Ukratko, vegetarijanci izbjegavaju meso, ribu i perad, ali mogu konzumirati jaja i mliječne proizvode. Vegani, s druge strane, isključuju sve životinjske proizvode iz svoje prehrane. Ova dva prehrambena stila mogu biti motivirana etičkim razlozima, brige za okoliš ili zdravstvenim razlozima. Bez obzira na razlog, važno je napomenuti da i veganska i vegetarijanska prehrana mogu biti zdrave i nutritivno uravnotežene.

  Ocijeni članak!