Vide li bebe

Trenutno pregledavate Vide li bebe
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 kolovoza, 2023

Kako bebe vide svijet

Bebe se rađaju sa sposobnošću vida, ali njihov vid se razvija kako rastu. U početku, bebin vid je zamagljen i nejasan, ali s vremenom postaje oštriji i jasniji.

Razvoj vida kod beba

U prvih nekoliko mjeseci, bebe mogu fokusirati svoj pogled na objekte koji su udaljeni od njih oko 20-30 centimetara. Postupno, njihova sposobnost fokusiranja se poboljšava i mogu vidjeti objekte na sve većim udaljenostima.

Boje i kontrasti

Bebe su posebno osjetljive na jake boje i kontraste. Crno-bijele slike ili slike s jakim kontrastima privlače njihovu pažnju i potiču razvoj vida.

Prepoznavanje lica

Već od rođenja, bebe pokazuju interes za lica. One su sposobne prepoznati lice svoje majke i drugih bliskih osoba. Tijekom prvih mjeseci, bebe razvijaju sposobnost prepoznavanja različitih izraza lica i gestikulacija.

Refleksi i praćenje pokreta

Bebe imaju prirođene reflekse koji im pomažu da prate pokrete. Na primjer, ako se predmet pomakne pred njihovim očima, beba će refleksno pokušati slijediti taj pokret.

Vid kao važan dio razvoja

Razvoj vida kod beba igra ključnu ulogu u njihovom općem razvoju. Kroz vizualno iskustvo, bebe uče o svijetu oko sebe, razvijaju motoričke vještine i stječu razumijevanje prostora i udaljenosti.

  Ocijeni članak!