Vide li mačke boje

Trenutno pregledavate Vide li mačke boje
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 rujna, 2023

Jesu li mačke daltonisti?


Mačke su životinje koje su poznate po svojim izvanrednim osjetilima, posebno vidom. Međutim, postoji česta zabluda da su mačke daltonisti, odnosno da ne mogu vidjeti boje.

Mačke i percepcija boja

Iako nije moguće potpuno utvrditi kako mačke doživljavaju boje, znanstvenici su otkrili da mačke mogu vidjeti određeni raspon boja.

Boje koje mačke mogu vidjeti

Mačke su poznate po svojoj sposobnosti da vide nijanse plave i zelene boje. One imaju posebne receptore u očima koji im omogućuju da percipiraju ove boje.

Mačke i crvena boja

S druge strane, mačke ne mogu vidjeti crvenu boju na isti način kao ljudi. Za mačke, crvena boja se percipira kao smeđa ili siva.

Mačke i druge boje

Iako mačke ne mogu vidjeti sve boje kao ljudi, one su iznimno dobre u uočavanju kontrasta i kretanja. Njihov vid im omogućuje da brzo reagiraju na pokrete plijena.

Mačke i noćni vid

Mačke su također poznate po svojoj sposobnosti da vide u mraku. Njihove oči su opremljene posebnim strukturama koje im omogućuju da koriste i najmanje količine svjetla kako bi vidjele svoju okolinu.

Zaključak

Mačke ne vide boje na isti način kao ljudi, ali imaju svoj jedinstveni način percepcije svijeta oko sebe. Njihov vid im omogućuje da budu iznimno uspješni lovci i da se prilagode različitim uvjetima u kojima žive.

  Ocijeni članak!