Vide li stanovnici južne zemaljske polutke zviježđe Velikog medvjeda?

Trenutno pregledavate Vide li stanovnici južne zemaljske polutke zviježđe Velikog medvjeda?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 listopada, 2023

Položaj južne zemaljske polutke

Južna zemaljska polutka je geografski položaj koji se nalazi južno od ekvatora. Stanovnici južne zemaljske polutke imaju drugačiji pogled na noćno nebo u odnosu na one koji žive na sjevernoj polutki.

Zviježđe Velikog medvjeda

Veliki medvjed je jedno od najpoznatijih zviježđa na sjevernoj zemaljskoj polutki. Sastoji se od sedam svijetlih zvijezda koje tvore oblik sličan saonicama. No, da li stanovnici južne zemaljske polutke mogu vidjeti ovo zviježđe?

Vidljivost zviježđa na južnoj polutki

Na južnoj zemaljskoj polutki, zviježđe Velikog medvjeda nije vidljivo. Razlog tome je što je ovo zviježđe smješteno blizu sjevernog nebeskog pola, što znači da je vidljivo samo s sjeverne polutke. Stanovnici južne polutke umjesto toga mogu vidjeti zviježđa koja su karakteristična za njihovu polutku, poput Južnog križa i Magellanovih oblaka.

Druga zviježđa vidljiva na južnoj polutki

Iako Veliki medvjed nije vidljiv na južnoj polutki, postoji nekoliko drugih zviježđa koja stanovnici južne polutke mogu vidjeti. Jedno od najpoznatijih je Zviježđe Južnog križa, koje je simbol Južne polutke. Ovo zviježđe sastoji se od četiri svijetle zvijezde koje tvore oblik križa.

Zaključak

Stanovnici južne zemaljske polutke ne mogu vidjeti zviježđe Velikog medvjeda zbog njegove blizine sjevernom nebeskom polu. Umjesto toga, mogu uživati u pogledu na zviježđa koja su specifična za južnu polutku, poput Južnog križa i Magellanovih oblaka.

  Ocijeni članak!