Za koje vrijeme treba primiti tetanus

Trenutno pregledavate Za koje vrijeme treba primiti tetanus
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 studenoga, 2023

Kako se prenosi tetanus?

Tetanus je bakterijska infekcija koju uzrokuje bakterija Clostridium tetani. Infekcija se prenosi kroz otvorene rane ili oštećenu kožu koja je došla u kontakt s bakterijom. Bakterija proizvodi toksin koji može izazvati ozbiljne simptome.

Koliko je vremena potrebno da se razvije tetanus nakon infekcije?

Vrijeme koje je potrebno da se razvije tetanus nakon infekcije može varirati. U većini slučajeva, simptomi se javljaju između 3 i 21 dana nakon infekcije. Međutim, moguće je da se simptomi pojave i kasnije, čak i do nekoliko mjeseci nakon infekcije.

Kada je potrebno primiti tetanusnu vakcinu?

Preporučuje se da se tetanusna vakcina primi svakih 10 godina kako bi se održala zaštita od tetanusa. Međutim, ako osoba doživi ozbiljnu ranu koja može biti izvor infekcije tetanusom, preporučuje se da se odmah primi tetanusna vakcina, čak i ako je prošlo manje od 10 godina od posljednje vakcinacije.

Kako se liječi tetanus?

Liječenje tetanusa uključuje primjenu antitoksina koji neutralizira toksin izazvan bakterijom Clostridium tetani. Također se primjenjuju antibiotici kako bi se suzbila infekcija. Ovisno o težini simptoma, može biti potrebna i dodatna medicinska njega, uključujući kontrolu mišićnih grčeva i podršku disanju.

Koje su komplikacije tetanusa?

Tetanus može uzrokovati ozbiljne komplikacije, uključujući teške mišićne grčeve, probleme s disanjem, srčane probleme i čak smrt. Zbog toga je važno primijeniti tetanusnu vakcinu i tražiti medicinsku pomoć odmah nakon ozljede koja može biti izvor infekcije tetanusom.

Kako se može spriječiti tetanus?

Najbolji način za sprječavanje tetanusa je redovito primanje tetanusne vakcine. Također je važno čistiti rane temeljito kako bi se smanjio rizik od infekcije tetanusom. Ako je osoba u riziku od tetanusa zbog ozljede, preporučuje se da se odmah obrati liječniku radi procjene i primanja odgovarajuće medicinske njege.

  Ocijeni članak!