Za što je arnika krema

Trenutno pregledavate Za što je arnika krema
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 listopada, 2023

Upotreba arnika kreme u medicini

Arnika krema je prirodni preparat koji se koristi u medicini za različite svrhe. Jedna od najčešćih primjena arnika kreme je za ublažavanje upala i modrica. Zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, arnika krema može smanjiti oticanje i crvenilo kože nakon udarca ili ozljede.

Ublažavanje bolova i ubrzavanje zacjeljivanja

Arnika krema također može pomoći u ublažavanju bolova uzrokovanih sportskim ozljedama ili artritisom. Aktivni sastojci u arnici potiču cirkulaciju krvi i smanjuju osjećaj nelagode. Osim toga, arnika krema može ubrzati proces zacjeljivanja rana i ožiljaka.

Prirodni sastojci i nuspojave

Arnika krema se obično proizvodi od ekstrakta arnike, biljke koja se koristi u tradicionalnoj medicini već stoljećima. Ova biljka sadrži spojeve koji imaju protuupalna i analgetska svojstva. Međutim, treba biti oprezan prilikom korištenja arnika kreme jer neki ljudi mogu biti alergični na ove sastojke. Prije upotrebe, preporučuje se testiranje na malom dijelu kože kako bi se izbjegle moguće nuspojave.

Alternativne primjene arnika kreme

Osim u medicini, arnika krema se koristi i u kozmetici. Njena protuupalna svojstva mogu pomoći u smirivanju iritacija kože i smanjenju crvenila. Također se koristi za njegu suhe kože i ublažavanje svrbeža. Arnika krema se može koristiti i za masažu kako bi se opustili mišići i ublažili grčevi.

Kako koristiti arnika kremu

Arnika krema se obično nanosi na zahvaćeno područje kože nekoliko puta dnevno. Prije nanošenja, važno je temeljito očistiti i osušiti kožu. Krema se lagano utrljava kružnim pokretima dok se potpuno ne upije. Važno je slijediti upute proizvođača i ne koristiti arnika kremu na otvorene rane ili oštećenu kožu.

Arnika krema je dostupna u ljekarnama i specijaliziranim prodavnicama zdrave hrane. Prije korištenja, uvijek se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom kako biste bili sigurni da je arnika krema prikladna za vaše specifične potrebe i da neće izazvati neželjene nuspojave.

  Ocijeni članak!