Za što je limun dobar

Trenutno pregledavate Za što je limun dobar
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 listopada, 2023

Jača imunološki sustav

Limun je poznat po visokom udjelu vitamina C koji jača imunološki sustav i pomaže u borbi protiv prehlade i gripe. Osim toga, vitamin C je antioksidans koji štiti tijelo od slobodnih radikala.

Pomaže u probavi

Limunov sok potiče lučenje probavnih enzima i kiseline, što pomaže u razgradnji hrane i olakšava probavu. Također, limun ima blagi laksativni učinak koji može pomoći kod problema s konstipacijom.

Detoksicira tijelo

Limun ima detoksikacijska svojstva koja pomažu u uklanjanju toksina iz tijela. Limunova voda je popularan napitak za detoksikaciju jer potiče rad jetre i bubrega te potpomaže eliminaciju otpadnih tvari.

Poboljšava kožu

Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, limun može poboljšati izgled kože. Može pomoći u smanjenju akni, mrlja i ožiljaka te pružiti osvježavajući sjaj koži. Također, limunov sok može posvijetliti tamne pjege na koži.

Regulira pH ravnotežu

Iako je limun kiselog okusa, ima alkalizirajući učinak na tijelo. Kada se metabolizira, limunov sok pomaže u održavanju pH ravnoteže tijela, što je važno za zdravlje kostiju, probave i općenito dobro zdravlje.

Pomaže u mršavljenju

Limonin sok može potaknuti metabolizam i pomoći u sagorijevanju masti. Također, limunova voda može smanjiti osjećaj gladi i potaknuti osjećaj sitosti, što može biti korisno za kontrolu tjelesne težine.

Jača zdravlje srca

Limun sadrži flavonoide koji mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Također, vitamin C u limunu može smanjiti razinu kolesterola i regulirati krvni tlak.

Osnažuje kosu

Limunov sok može poboljšati zdravlje kose i vlasišta. Može smanjiti perut, potaknuti rast kose i pružiti sjaj kosi. Također, limunov sok može posvijetliti kosu prirodno bez korištenja kemikalija.

Uklanja neugodne mirise

Limun je prirodni dezodorans koji može neutralizirati neugodne mirise. Može se koristiti za osvježavanje prostora, uklanjanje mirisa hrane, ali i za neutraliziranje mirisa na rukama nakon rezanja luka ili češnjaka.

  Ocijeni članak!