Zašto beba plače, a nije gladna?

Trenutno pregledavate Zašto beba plače, a nije gladna?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 srpnja, 2023

Zašto beba plače?

Plakanje je način komunikacije koji bebe koriste kako bi izrazile svoje potrebe ili neugodnosti. Iako je glad najčešći razlog plača kod beba, postoje i drugi razlozi zbog kojih beba može plakati, čak i kada nije gladna.

Neudobnost i nelagoda

Jedan od razloga za plač kod beba može biti neudobnost ili nelagoda. Bebe mogu biti osjetljive na promjene temperature, preveliku buku, neugodan položaj ili pritisak na tijelo. Također, mogu biti neugodno zbog mokre pelene, neugodnog odjevnog predmeta ili pelene koja ih steže.

Umor

Beba koja je umorna može postati razdražljiva i plakati. Novorođenčad ima nepravilan raspored spavanja i često će biti potrebno vrijeme da se uspostavi rutina spavanja. Nedostatak sna može dovesti do prekomjernog umora kod bebe, što rezultira plačem.

Prekomjerno nadraživanje

Previše stimulacije može dovesti do prekomjernog nadraživanja kod beba. Prevelika buka, jak svjetlosni izvor ili previše ljudi oko bebe mogu izazvati stres kod nje, što rezultira plačem.

Osjećaj nelagode zbog probavnih problema

Problemi s probavom, kao što su grčevi ili zatvor, mogu izazvati nelagodu kod beba i dovesti do plača. Ovi problemi su česti kod novorođenčadi i mogu biti uzrokovani nezrelošću probavnog sustava.

Potreba za pažnjom i utjehom

Beba može plakati kako bi privukla pažnju i tražila utjehu od roditelja. Djeca u ovoj dobi ne mogu se brinuti o sebi i oslanjaju se na roditelje za ispunjavanje svojih emocionalnih potreba.

Kako utvrditi razlog plača?

Utvrđivanje razloga plača može biti izazovno, ali roditelji mogu primijetiti neke znakove koji mogu ukazivati na određene potrebe. Promatranje djetetovih osnovnih potreba, kao što su promjena pelene, glad ili umor, može pomoći u određivanju razloga plača. Također, utjeha i nježno držanje mogu pomoći u smirivanju bebe.

Zaključak

Plakanje je prirodni način komunikacije kod beba. Iako glad često može biti glavni razlog plača, bebe mogu plakati i iz drugih razloga, poput nelagode, umora, prekomjernog nadraživanja ili probavnih problema. Važno je pažljivo osluškivati i pružiti bebi adekvatnu pažnju i njegu kako bi se zadovoljile sve njezine potrebe.

  Ocijeni članak!