Zašto destilirana voda nije za piće

Trenutno pregledavate Zašto destilirana voda nije za piće
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 siječnja, 2024

Učinkovitost destilacije

Destilacija je postupak kojim se voda zagrijava do vrenja, a zatim se para kondenzira i sakuplja kao destilirana voda. Ovaj proces ima za cilj uklanjanje nečistoća, minerala, bakterija i drugih potencijalno štetnih tvari iz vode. Destilirana voda je čista i bezbojna te se često koristi u laboratorijskim i industrijskim postupcima.

Gubitak minerala

Jedan od glavnih razloga zašto destilirana voda nije prikladna za piće je taj što tijekom destilacije dolazi do gubitka korisnih minerala. Destilacija uklanja minerale poput kalcija, magnezija, natrija i kalija, koji su važni za normalno funkcioniranje tijela. Ovi minerali su bitni za održavanje ravnoteže elektrolita, pravilan rad mišića i živčanog sustava te zdravlje kostiju.

Nedostatak esencijalnih tvari

Destilirana voda također nedostaje esencijalnih tvari poput vitamina i antioksidansa. Ovi nutrijenti su važni za održavanje imunološkog sustava, zdravlje kože i očuvanje općeg zdravlja. Redovito konzumiranje destilirane vode kao izvora tekućine može dovesti do nedostatka ovih esencijalnih tvari u organizmu.

Potencijalna toksičnost

Destilirana voda može biti potencijalno toksična jer nema prirodne zaštite od bakterija i drugih mikroorganizama. Kako destilacija uklanja sve nečistoće, uključujući i korisne tvari, voda postaje podložna kontaminaciji kada dođe u kontakt s okolinom. Ako se destilirana voda koristi kao izvor pića, postoji rizik od unosa štetnih tvari koje se mogu naći u spremnicima za skladištenje ili tijekom postupka transporta.

Alternativni izvori vode

Umjesto destilirane vode, preporučuje se konzumacija filtrirane ili mineralne vode. Filtrirana voda prolazi kroz postupak filtracije koji uklanja nečistoće, ali zadržava minerale i druge korisne tvari. Mineralna voda sadrži prirodno prisutne minerale koji doprinose njezinim nutritivnim vrijednostima. Ovi alternativni izvori vode pružaju hidrataciju tijela i osiguravaju potrebne minerale i nutrijente za održavanje zdravlja.

Destilirana voda može biti korisna u određenim industrijskim ili laboratorijskim postupcima, ali zbog gubitka minerala, nedostatka esencijalnih tvari i potencijalne toksičnosti, nije prikladna za piće. Važno je odabrati izvore vode koji pružaju potrebne hranjive tvari i osiguravaju sigurnost za tijelo.

  Ocijeni članak!