Zašto dobivamo groznicu?

Trenutno pregledavate Zašto dobivamo groznicu?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 rujna, 2023

Kako nastaje groznica?

Groznica je povišena tjelesna temperatura koju uzrokuje imunološki sustav kao odgovor na infekciju ili upalu. Kada tijelo detektira prisutnost mikroorganizama ili stranih tvari, imunološki sustav aktivira određene mehanizme kako bi se borio protiv njih. Jedan od tih mehanizama je povećanje tjelesne temperature, što rezultira groznicom.

Zašto imunološki sustav povećava tjelesnu temperaturu?

Kada se imunološki sustav aktivira, on oslobađa tvari koje se nazivaju pirogeni. Pirogeni putuju do dijela mozga koji kontrolira temperaturu tijela, poznat kao hipotalamus. Hipotalamus reagira na pirogene povećavajući tjelesnu temperaturu kako bi se stvorilo nepovoljno okruženje za mikroorganizme i potaknulo djelovanje imunološkog sustava.

Koje su prednosti groznice?

Unatoč neugodnim simptomima, groznica ima neke prednosti. Povećanje tjelesne temperature može inhibirati rast i razmnožavanje mikroorganizama, čime se usporava napredovanje infekcije. Također, imunološki sustav djeluje učinkovitije pri povišenoj temperaturi, što olakšava borbu protiv infekcija.

Kada je groznica zabrinjavajuća?

Iako je groznica prirodna obrambena reakcija tijela, postoje situacije kada je potrebno potražiti medicinsku pomoć. Ako groznica traje dulje od nekoliko dana, prati je jaka bol, osip ili drugi alarmantni simptomi, važno je konzultirati liječnika. Također, kod dojenčadi mlađe od tri mjeseca, groznica je uvijek razlog za brigu i zahtijeva medicinsku procjenu.

Kako se može sniziti tjelesna temperatura?

Ako groznica uzrokuje nelagodu, mogu se poduzeti neki koraci za snižavanje tjelesne temperature. Pijenje dovoljno tekućine, primjena hladnih obloga na čelo i vrat te odmor mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Međutim, važno je napomenuti da groznica nije uvijek loša i da je to prirodna reakcija tijela na infekciju, koja često pomaže u bržem oporavku.

  Ocijeni članak!