Zašto drveće ima koru?

Trenutno pregledavate Zašto drveće ima koru?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 listopada, 2023

Kora kao zaštita

Drveće ima koru kao vanjski sloj koji služi kao zaštita stabla od vanjskih utjecaja. Kora je sastavljena od različitih slojeva koji pružaju mehaničku čvrstoću i otpornost na oštećenja.

Transport hranjivih tvari

Kora drveća igra važnu ulogu u transportu hranjivih tvari između korijena i ostalih dijelova stabla. Kroz kambij, tanki sloj između kore i drva, teku sokovi koji sadrže hranjive tvari i vodu.

Zaštita od štetnika

Kora drveća također služi kao zaštita od štetnika. Neki insekti i mikroorganizmi ne mogu prodrijeti kroz koru i napasti unutrašnje dijelove stabla. Osim toga, kora može sadržavati tvari koje odbijaju ili ubijaju štetnike.

Regulacija temperature

Kora drveća igra ulogu u regulaciji temperature stabla. Ona može djelovati kao izolacijski sloj koji smanjuje gubitak topline tijekom hladnih razdoblja i sprječava pregrijavanje tijekom vrućih razdoblja.

Identifikacija vrsta

Kora drveća često ima karakterističan izgled koji omogućuje identifikaciju vrsta. Boja, tekstura i uzorak kore mogu biti specifični za određenu vrstu drveća, što olakšava prepoznavanje i klasifikaciju.

Zaključak

Kora je važan dio drveća koji ima različite funkcije. Ona pruža zaštitu, omogućava transport hranjivih tvari, štiti od štetnika, regulira temperaturu i pomaže u identifikaciji vrsta. Bez kore, drveće bi bilo izloženo većem riziku od oštećenja i ne bi moglo pravilno funkcionirati.

  Ocijeni članak!