Zašto je Amazonska rijeka posebna?

Trenutno pregledavate Zašto je Amazonska rijeka posebna?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 kolovoza, 2023

Klima i geografija

Amazonska rijeka je najveća rijeka u Južnoj Americi i druga najduža rijeka na svijetu. Proteže se kroz devet zemalja, uključujući Brazil, Peru i Kolumbiju. Sa svojim ogromnim slivom, Amazonska rijeka ima jednu od najvećih bioraznolikosti na svijetu. Nalazi se u amazonskoj prašumi, koja je dom za brojne endemske biljne i životinjske vrste.

Biološka raznolikost

Amazonska rijeka je poznata po svojoj izuzetnoj biološkoj raznolikosti. U njoj živi preko 5.600 vrsta riba, što je više nego bilo gdje drugdje na svijetu. Također, amazonska prašuma je dom za brojne vrste sisavaca, ptica, gmazova i insekata. Ova rijeka i njen okoliš pružaju stanište za mnoge ugrožene vrste, uključujući ružičastog delfina, jaguara i veliki mravojed.

Važnost za ljude

Amazonska rijeka ima ogroman utjecaj na život ljudi koji žive u njenom slivu. Rijeka je ključni izvor vode za piće, ribolov i poljoprivredu. Njeni plodni tlovi omogućuju uzgoj različitih usjeva, uključujući kavu, kakao, voće i povrće. Osim toga, Amazonska rijeka je važna za lokalne zajednice koje se oslanjaju na nju za transport, trgovinu i turizam.

Ugroženost i očuvanje

Unatoč svojoj važnosti, Amazonska rijeka je suočena s brojnim prijetnjama. Deforestacija, ilegalno rudarstvo, onečišćenje i klimatske promjene ugrožavaju njen ekosustav. Organizacije i vlade diljem svijeta poduzimaju mjere za očuvanje Amazonske rijeke i njenog okoliša. Održivo upravljanje šumama, zaštita ugroženih vrsta i promicanje ekoturizma ključni su koraci u očuvanju ovog jedinstvenog prirodnog blaga.

  Ocijeni članak!