Zašto je blitva zdrava

Trenutno pregledavate Zašto je blitva zdrava
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 studenoga, 2023

Blitva – nutritivna bomba

Blitva, poznata i kao špinat ili blitva švicarska, je zeleno lisnato povrće koje se često koristi u mediteranskoj kuhinji. Ova biljka je bogata hranjivim tvarima i ima brojne zdravstvene benefite.

Bogatstvo hranjivim tvarima

Blitva je izuzetno bogata vitaminom K, vitaminom A, vitaminom C, vitaminom E i folnom kiselinom. Također sadrži minerale poput kalija, kalcija i željeza. Ove hranjive tvari igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, imunološkog sustava i općeg blagostanja.

Pomaže u regulaciji krvnog tlaka

Jedan od zdravstvenih benefita blitve je njezina sposobnost reguliranja krvnog tlaka. Visok sadržaj kalija u blitvi pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka. Također, blitva sadrži nitrate koji se pretvaraju u dušikov oksid u tijelu, a koji ima pozitivan učinak na opuštanje krvnih žila i smanjenje tlaka.

Pomaže u održavanju zdravlja očiju

Blitva je izvor vitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju. Vitamin A pomaže u održavanju vida, sprječava suhoću očiju i smanjuje rizik od razvoja makularne degeneracije, bolesti koja može dovesti do gubitka vida.

Poboljšava probavu

Bogatstvo vlaknima čini blitvu odličnim izborom za održavanje zdrave probave. Vlakna pomažu u regulaciji probavnog sustava, sprječavaju zatvor i potiču redovitu stolicu.

Podržava zdravlje srca

Blitva sadrži antioksidanse i vlakna koja pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi. Ovo povrće također ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Preporuka za konzumaciju

Blitvu je najbolje konzumirati svježu kako bi se zadržala njena nutritivna vrijednost. Može se pripremati na različite načine – kuhanjem, pirjanjem, dodavanjem u salate ili smoothieje. Uz njezin izvrstan okus, blitva će pružiti vašem tijelu mnoge zdravstvene prednosti.

  Ocijeni članak!