Zašto je gorko u ustima

Trenutno pregledavate Zašto je gorko u ustima
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 siječnja, 2024

Osnovni uzroci

Gorki okus u ustima može biti uzrokovan različitim faktorima. Jedan od osnovnih uzroka je prisutnost gorčine u određenoj hrani ili piću koje konzumiramo. Ova gorčina potiče od tvari koje se nazivaju gorčine, a prisutne su u nekim biljkama, poput kave, čaja, čokolade, grejpa i brokule. Također, određeni lijekovi mogu izazvati gorki okus u ustima kao nuspojavu. To se često događa s antibioticima, antihistaminicima i lijekovima za snižavanje krvnog tlaka.

Probavni problemi

Gorki okus u ustima može biti i simptom različitih probavnih problema. Jedan od takvih problema je gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), koja se javlja kada želučana kiselina vraća u jednjak. Ova kiselina može izazvati osjećaj gorčine u ustima. Slično tome, žučna refluksna bolest može uzrokovati gorki okus zbog vraćanja žuči u želudac i jednjak. Ostali probavni problemi koji mogu izazvati gorki okus uključuju gastritis, čir na želucu i žučni kamenci.

Bolesti jetre

Gorki okus u ustima može biti povezan s određenim bolestima jetre. Jetra ima važnu ulogu u procesu probave i eliminaciji štetnih tvari iz tijela. Kada jetra ne radi ispravno, može doći do nakupljanja toksina u tijelu, što može rezultirati gorkim okusom u ustima. Bolesti jetre poput hepatitisa, ciroze i zatajenja jetre mogu uzrokovati ovaj simptom.

Dehidracija

Nedovoljan unos tekućine može dovesti do dehidracije, što može uzrokovati gorki okus u ustima. Kada tijelo nije dovoljno hidrirano, slina se smanjuje, što može rezultirati suhim ustima i osjećajem gorčine. Osim gorkog okusa, dehidracija može uzrokovati i druge simptome poput žeđi, umora, vrtoglavice i smanjene koncentracije.

Stres i anksioznost

Stres i anksioznost mogu imati različite fizičke manifestacije, a jedna od njih može biti gorki okus u ustima. Kada smo pod stresom, naš organizam oslobađa određene hormone koji mogu utjecati na okusne pupoljke i izazvati osjećaj gorčine. Ovaj simptom često prolazi nakon što se stresna situacija smiri.

Preventivne mjere

Da biste spriječili ili smanjili gorki okus u ustima, važno je održavati zdravu prehranu i izbjegavati hranu koja je poznata po gorčini. Također, važno je redovito konzumirati dovoljne količine tekućine kako biste izbjegli dehidraciju. U slučaju da gorki okus u ustima postane učestal ili se javlja bez očiglednog razloga, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se otkrio mogući uzrok i odgovarajuće liječenje.

  Ocijeni članak!