Zašto je grah jednogodišnja biljka

Trenutno pregledavate Zašto je grah jednogodišnja biljka
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 listopada, 2023

Opis graha

Grah (Phaseolus vulgaris) je vrsta povrća koja pripada porodici mahunarki. Uzgaja se širom svijeta zbog svojih jestivih sjemenki koje su bogate proteinima i vlaknima. Postoji nekoliko različitih sorti graha, uključujući crni grah, bijeli grah, lima grah i mnoge druge.

Jednogodišnja biljka

Grah je jednogodišnja biljka, što znači da cijeli životni ciklus završava u roku od jedne godine. To uključuje klijanje sjemena, rast i razvoj biljke, cvjetanje, oplodnju, sazrijevanje sjemenki i na kraju umiranje biljke.

Razlozi za jednogodišnji životni ciklus

Postoji nekoliko razloga zašto je grah jednogodišnja biljka. Prvo, sjeme graha ima ograničenu sposobnost klijanja. Ako sjeme ne klija i ne razvije se u biljku u roku od jedne sezone, vjerojatno neće uspjeti klijati sljedeće sezone. Ovaj mehanizam osigurava da samo najbolje prilagođene biljke prežive i razmnožavaju se.

Drugo, grah je osjetljiv na niske temperature. Biljka ne može preživjeti zimu, pa se sjeme mora ponovno posijati svake godine kako bi se osiguralo kontinuirano uzgoj.

Uzgoj graha

Grah se obično sadi u proljeće, kada su temperature dovoljno visoke za klijanje sjemena. Sjeme se sadi u vlažno tlo na odgovarajućoj dubini. Nakon što sjeme klija, biljka počinje rasti i razvijati se. Tijekom rasta, grah zahtijeva redovito zalijevanje i gnojidbu kako bi se osigurala optimalna proizvodnja.

Kada biljka cvjeta, dolazi do oplodnje i formiranja sjemenki. Sjemenke graha mogu se koristiti za prehranu ljudi ili kao sjeme za daljnji uzgoj. Nakon što se sjemenke sazriju, biljka postupno vene i umire.

U zaključku, grah je jednogodišnja biljka zbog svoje ograničene sposobnosti klijanja, osjetljivosti na niske temperature i potrebe za ponovnim sadnjom svake godine. Uzgoj graha zahtijeva pažljivo upravljanje kako bi se osigurala optimalna proizvodnja i kvaliteta sjemenki.

  Ocijeni članak!