Zašto je hladnije na planinama nego u nizinama

Trenutno pregledavate Zašto je hladnije na planinama nego u nizinama
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 svibnja, 2023

Zakon adiabatskog hlađenja

Na planinama je hladnije nego u nizinama zbog zakona adiabatskog hlađenja. Adiabatsko hlađenje je proces u kojem se temperatura zraka smanjuje s porastom nadmorske visine. Kako se penjete na planinu, atmosferski tlak se smanjuje, što uzrokuje ekspanziju zraka i smanjenje temperature. Ovaj proces se događa zbog smanjenja gustoće zraka s visinom.

Toplinski gubitak

Na planinama je hladnije i zbog većeg toplinskog gubitka. Planine imaju manje vegetacije i otvoreniji prostor, što omogućuje brži gubitak topline. Također, planine često imaju više izloženosti vjetru, što dodatno povećava hladnoću. Vjetar ubrzava proces isparavanja s površine kože, što dovodi do osjećaja hladnoće.

Toplotna inverzija

Još jedan faktor koji pridonosi hladnoći na planinama je toplotna inverzija. Toplotna inverzija je fenomen u kojem se temperatura zraka povećava s visinom umjesto da se smanjuje. U nizinama, toplotna inverzija može zadržavati topli zrak blizu površine i stvarati stabilne uvjete, dok se na planinama topli zrak diže i zamjenjuje ga hladniji zrak, što rezultira nižom temperaturom.

Utjecaj geografske širine

Geografska širina također može utjecati na razlike u temperaturi između planina i nizina. Planine se često nalaze na većim geografskim širinama, gdje su uvjeti hladniji zbog udaljenosti od ekvatora. U nizinama, koje su obično bliže ekvatoru, temperature su toplije zbog izravnog sunčevog zračenja.

Utjecaj reljefa

Reljef također igra ulogu u razlikama u temperaturi između planina i nizina. Planine imaju strmije padine i nagib terena, što omogućuje brže strujanje hladnog zraka niz padine. Ovo strujanje hladnog zraka može uzrokovati dodatno hlađenje na planinama.

Zaključak

Ukratko, na planinama je hladnije nego u nizinama zbog zakona adiabatskog hlađenja, većeg toplinskog gubitka, toplotne inverzije, utjecaja geografske širine i reljefa. Ti faktori kombinirano doprinose nižim temperaturama na planinama i stvaraju razlike u temperaturi između planina i nizina.

  Ocijeni članak!