Zašto je infinitiv neodređeni glagolski oblik

Trenutno pregledavate Zašto je infinitiv neodređeni glagolski oblik
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 lipnja, 2024

Infinitiv u hrvatskom jeziku

Infinitiv je neodređeni glagolski oblik koji se koristi za izražavanje radnje ili stanja bez obzira na vrijeme, način ili osobu koja izvodi radnju. U hrvatskom jeziku, infinitiv se koristi kao glagolski oblik koji se nalazi u rječnicima i koji se često upotrebljava u gramatičkim pravilima.

Funkcije infinitiva

Infinitiv ima nekoliko važnih funkcija u hrvatskom jeziku. Prvo, koristi se kao osnova za tvorbu različitih glagolskih vremena i načina. Na primjer, infinitiv se koristi za tvorbu sadašnjeg vremena: “pjevati”. Također se koristi za tvorbu futura: “pjevat ću”.

Infinitiv kao imperativ

Jedna od funkcija infinitiva je i da se koristi kao imperativ, tj. za izražavanje zapovijedi ili molbe. Na primjer, “Prestani pušiti!” ili “Dođi ovamo!”.

Infinitiv u engleskom jeziku

U engleskom jeziku, infinitiv se sastoji od riječi “to” i osnovnog oblika glagola. Na primjer, “to sing” ili “to dance”. Infinitiv u engleskom jeziku također ima neodređeni karakter i koristi se na sličan način kao u hrvatskom jeziku.

Zaključak

Infinitiv je neodređeni glagolski oblik koji ima važnu ulogu u hrvatskom jeziku. On se koristi za izražavanje radnje ili stanja neovisno o vremenu, načinu ili osobi. Infinitiv se koristi kao osnova za tvorbu različitih glagolskih vremena i načina, kao imperativ i ima sličnu funkciju i u engleskom jeziku.

  Ocijeni članak!