Zašto je lakše plivati u morskoj vodi

Trenutno pregledavate Zašto je lakše plivati u morskoj vodi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 studenoga, 2023

Plivanje u morskoj vodi

Plivanje je popularna aktivnost koja pruža mnoge zdravstvene benefite. Mnogi ljudi primjećuju da je lakše plivati u morskoj vodi nego u slatkoj vodi kao što su bazeni ili jezera. Postoji nekoliko razloga zašto je to tako.

Prirodna plutačnost

Jedan od ključnih razloga zašto je lakše plivati u morskoj vodi je njezina prirodna plutačnost. Morska voda sadrži sol koja pomaže tijelu da pluta na površini. Ova prirodna plutačnost olakšava kretanje tijela u vodi i smanjuje napor potreban za održavanje stabilnosti.

Veća gustoća

Morska voda ima veću gustoću od slatke vode. Ovo znači da tijelo u morskoj vodi ima veću podršku i otpor. Veća gustoća morske vode omogućuje plivačima da održe stabilnost i kontrolu tijela u vodi bez velikog napora.

Manje otpora

Morska voda također pruža manji otpor plivaču. Otpor je sila koja djeluje protiv kretanja tijela kroz vodu. Budući da je morska voda slana, ima veću koncentraciju soli koja pomaže u smanjenju otpora. Manji otpor olakšava kretanje tijela kroz vodu i omogućuje plivačima da postignu veću brzinu i efikasnost.

Ublažavanje umora

Plivanje u morskoj vodi također može ublažiti umor i napetost mišića. Morska voda sadrži minerale poput magnezija i kalija koji imaju terapeutski učinak na tijelo. Ovi minerali pomažu opuštanju mišića i smanjenju umora nakon vježbanja.

Uživanje u okolini

Napokon, plivanje u morskoj vodi pruža i užitak u okolini. More često ima prekrasne plaže, toplu klimu i predivan pogled na horizont. Ova okolina može pružiti dodatnu motivaciju i užitak prilikom plivanja, što može olakšati cjelokupno iskustvo.

  Ocijeni članak!