Zašto je Neptun plav?

Trenutno pregledavate Zašto je Neptun plav?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 kolovoza, 2023

Kemijski sastav atmosfere

Neptun je osmi i najudaljeniji planet od Sunca u našem Sunčevom sustavu. Jedno od najzanimljivijih svojstava Neptuna jest njegova boja – plava. Ova plava boja rezultat je kemijskog sastava njegove atmosfere.

Metan i apsorpcija svjetlosti

Neptunova atmosfera sadrži velike količine metana. Metan apsorbira crvenu svjetlost iz Sunčevog spektra, ali odbija plavu svjetlost, što rezultira plavom bojom koju vidimo s udaljenosti. Ova karakteristika je slična onoj koja daje plavu boju Zemljinom nebu.

Refrakcija svjetlosti

Drugi faktor koji pridonosi plavoj boji Neptuna je refrakcija svjetlosti unutar njegove atmosfere. Kao i kod Zemlje, svjetlost se lomi dok prolazi kroz atmosferu, a plava svjetlost ima tendenciju da se raspršuje više nego ostali dijelovi spektra. Ovaj fenomen doprinosi intenziviranju plave boje koju vidimo.

Interakcija s Sunčevom svjetlošću

Neptun se nalazi na velikoj udaljenosti od Sunca, što znači da primi vrlo malo svjetlosti. Ova svjetlost se raspršuje i reflektira u atmosferi, a plava boja ima tendenciju da se bolje odbija od oblaka i drugih čestica u atmosferi. Kombinacija niskog intenziteta svjetlosti i odbijanja plave boje rezultira plavom bojom Neptuna.

Zaključak

Ukratko, Neptun je plav zbog kemijskog sastava njegove atmosfere, prisutnosti metana koji apsorbira crvenu svjetlost, refrakcije svjetlosti unutar atmosfere i interakcije sa Sunčevom svjetlošću. Ovo čini Neptun jedinstvenim i prepoznatljivim planetom u našem Sunčevom sustavu.

  Ocijeni članak!