Zašto je SAD ušao u Prvi svjetski rat

Trenutno pregledavate Zašto je SAD ušao u Prvi svjetski rat
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 siječnja, 2024

Američki neutralitet

Prvi svjetski rat je izbio 28. srpnja 1914. godine, ali Sjedinjene Američke Države su odlučile zadržati neutralnost. Američka vlada je smatrala da je rat u Europi isključivo europski problem i da SAD trebaju ostati izvan sukoba. Međutim, tijekom rata, nekoliko faktora je utjecalo na promjenu američke politike.

Podmorski ratovi

Jedan od ključnih razloga ulaska SAD-a u Prvi svjetski rat su bili podmorski ratovi koje je vodila Njemačka. Njemačka je koristila podmornice kako bi napadala trgovačke brodove, uključujući i one koji su plovili prema SAD-u. Ovi napadi su uzrokovali gubitak života i materijalne štete, što je dovelo do sve većeg nezadovoljstva u SAD-u.

Zimmermannova depeša

Još jedan važan faktor ulaska SAD-a u rat bila je Zimmermannova depeša. Ova tajna poruka, koju je njemački ministar vanjskih poslova Arthur Zimmermann poslao Meksiku, predlagala je savez između Meksika i Njemačke protiv SAD-a. Kada je depeša procurila u javnost, izazvala je ogorčenje i bijes u SAD-u, što je dodatno potaknulo američku odluku da se pridruže saveznicima u ratu.

Demokratske vrijednosti i humanitarni razlozi

SAD su se također pridružile Prvom svjetskom ratu zbog demokratskih vrijednosti i humanitarnih razloga. Saveznici u ratu su se borili protiv autoritarnih režima, poput Njemačke i Austro-Ugarske, te su se zalagali za slobodu i demokraciju. Američka vlada je vidjela rat kao priliku da se bori za te vrijednosti i da pomogne osloboditi Europu od tiranije.

Ekonomski interesi

Ekonomski interesi također su igrali ulogu u odluci SAD-a da uđu u rat. SAD su imale velike ekonomske veze s saveznicima, posebno s Velikom Britanijom i Francuskom. Američke tvrtke su bile uključene u opskrbu saveznika vojnom opremom, hranom i drugim potrepštinama. Ulazak u rat omogućio je SAD-u da ostvari velike profite i ojača svoju ekonomiju.

Ukupna odluka

Ukupno gledajući, kombinacija podmorskih ratova, Zimmermannove depeše, demokratskih vrijednosti, humanitarnih razloga i ekonomskih interesa dovela je do odluke SAD-a da uđu u Prvi svjetski rat. Ova odluka je imala veliki utjecaj na tijek rata i na konačnu pobjedu saveznika.

  Ocijeni članak!