Zašto postoje različite vrste oblaka?

Trenutno pregledavate Zašto postoje različite vrste oblaka?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 srpnja, 2023

Kako se oblikuju oblaci?

Oblaci su vidljive mase sitnih tekućih ili čvrstih čestica koje se nalaze u atmosferi Zemlje. Njihov izgled i vrsta ovise o nizu faktora kao što su količina vlage, temperatura i pokreti zraka. Postoje različite vrste oblaka zbog varijacija u tim faktorima.

Stratiformni oblaci

Stratiformni oblaci su ravni i ravnomjerno raspoređeni oblaci koji se protežu na velika područja. Oni su često povezani s dugotrajnim kišom ili snijegom. Primjeri stratiformnih oblaka su nimbostratus i stratokumulus.

Cirriformni oblaci

Cirriformni oblaci su tanki, bijeli i pernati oblaci koji se nalaze na velikim visinama. Oni su sastavljeni od ledenih kristala i obično ne donose oborine. Cirrus i cirrostratus su primjeri cirriformnih oblaka.

Cumuliformni oblaci

Cumuliformni oblaci su gusti i kumulativni oblaci koji se obično pojavljuju kao kupasti ili cvjetasti oblaci. Oni mogu biti bijeli ili tamni, a povezani su s kratkotrajnim oborinama kao što su pljuskovi ili grmljavinske oluje. Primjeri cumuliformnih oblaka su cumulus i cumulonimbus.

Visina oblaka

Oblaci se također razlikuju po svojoj visini u atmosferi. Visoki oblaci, poput cirrusa, nalaze se na visokim nadmorskim visinama iznad 6000 metara. Srednji oblaci, poput altostratusa, nalaze se na srednjim nadmorskim visinama između 2000 i 6000 metara. Niski oblaci, poput stratusa, nalaze se na nižim nadmorskim visinama ispod 2000 metara.

Utjecaj na vrijeme

Različite vrste oblaka mogu pružiti informacije o trenutnom i budućem vremenu. Na primjer, cumulonimbus oblaci su obično povezani s olujnim vremenom kao što su jaki vjetrovi, kiša i grmljavinske oluje. Stratiformni oblaci mogu ukazivati na dugotrajnu kišu ili snijeg. Promatrajući promjene u vrstama oblaka, meteorolozi mogu predvidjeti promjene u vremenskim uvjetima.

Oblaci su fascinantni fenomeni u atmosferi Zemlje i njihove različite vrste pružaju nam uvid u složene procese koji se odvijaju u našem okruženju. Razumijevanje tih vrsta oblaka i njihovog utjecaja na vrijeme pomaže nam bolje razumjeti našu atmosferu i predvidjeti vremenske uvjete.

  Ocijeni članak!