Zašto se Hrvatska zove Hrvatska

Trenutno pregledavate Zašto se Hrvatska zove Hrvatska
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 srpnja, 2024

Povijest imena

Ime Hrvatska, koje je danas poznato kao službeni naziv za Republiku Hrvatsku, ima bogatu povijest i duboko ukorijenjeno značenje.

Etymologija

Riječ Hrvatska potječe od staroslavenske riječi ‘hrvati’, koja se odnosi na prastanovnike Hrvata. Pretpostavlja se da je riječ ‘hrvati’ izvedena od staroslavenskog glagola ‘hrvati se’, što znači ‘boriti se’ ili ‘boriti se s neprijateljem’.

Historijski razvoj

Prvi pisani tragovi imena Hrvatska potječu iz 9. stoljeća kada su se Hrvati prvi put spominju kao narod na području današnje Hrvatske. Tijekom povijesti, ime je prolazilo kroz različite oblike, uključujući Chrobatia, Croacia, Croatia i na kraju Hrvatska.

Simbolika

Ime Hrvatska nosi duboku simboliku za hrvatski narod. Ono predstavlja nacionalni identitet, povijest, kulturu i tradiciju. Također simbolizira hrabrost, borbenost i otpornost Hrvata tijekom povijesti.

Međunarodno prepoznavanje

Ime Hrvatska je službeno priznato i prihvaćeno od strane međunarodne zajednice. Republika Hrvatska je članica Ujedinjenih naroda, Europske unije, NATO saveza i drugih međunarodnih organizacija pod imenom Hrvatska.

Zaključak

Ime Hrvatska ima dugu povijest i simbolizira nacionalni identitet i vrijednosti hrvatskog naroda. Ono je prepoznato i prihvaćeno na međunarodnoj razini, što potvrđuje važnost i značaj tog imena.

  Ocijeni članak!