Zašto se kokoši tuku

Trenutno pregledavate Zašto se kokoši tuku
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 lipnja, 2024

Zašto kokoši pokazuju agresivno ponašanje?

Kokoši su socijalne životinje koje žive u hijerarhijskim društvima. U divljini, kokoši su nasljednice praščića koji su živjeli u šumi i bile su izložene raznim prijetnjama. Agresivno ponašanje je razvijeno kao način zaštite od predatora. Međutim, iako je to korisno u prirodnom okruženju, u uzgoju peradi to može predstavljati problem.

Territorijalnost i natjecanje za hranu

Kokoši su teritorijalne životinje i brane svoje područje od drugih kokoši. Kada se prekomjerno hrane ili kada su resursi ograničeni, može doći do povećane agresije među kokošima. Natjecanje za hranu može rezultirati tučom, gdje kokoši koriste kljunove i kandže kako bi se obranile ili napale druge kokoši.

Hormoni i stres

Hormonalni faktori također mogu igrati ulogu u agresivnom ponašanju kokoši. Dominantne kokoši imaju više testosterona, što može povećati njihovu agresivnost. Također, stresni uvjeti kao što su prenapučenost, loša ventilacija ili loša prehrana mogu povećati agresivnost među kokošima.

Genetski faktori

Neke pasmine kokoši imaju veću sklonost agresivnom ponašanju zbog genetskih predispozicija. Određeni geni mogu utjecati na razinu agresivnosti i teritorijalnosti kod kokoši.

Borba za dominaciju

Kod kokoši postoji hijerarhija koja se uspostavlja kroz borbu za dominaciju. Kokoši se bore kako bi odredile svoj položaj u hijerarhiji i osigurale pristup resursima poput hrane, vode i prostora za spavanje. Ove borbe mogu biti nasilne i rezultirati ozljedama.

Kontrola agresivnosti

U uzgoju peradi, važno je poduzeti mjere za kontrolu agresivnosti među kokošima. To uključuje osiguravanje dovoljno prostora za kretanje, pravilnu prehranu, dobru ventilaciju i smanjenje stresnih uvjeta. Također se preporučuje odvajanje agresivnih kokoši od ostalih kako bi se spriječile ozljede.

  Ocijeni članak!