Zašto se koze ukoče

Trenutno pregledavate Zašto se koze ukoče
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 listopada, 2023

Uzroci ukočenosti kod koza

Ukočenost kod koza može imati različite uzroke. Jedan od najčešćih uzroka je reumatska groznica, koja se javlja kao posljedica infekcije bakterijom Streptococcus equi. Ova bakterijska infekcija može dovesti do upale zglobova i mišića, što uzrokuje ukočenost kod koza.

Genetski faktori

Genetski faktori također mogu igrati ulogu u pojavi ukočenosti kod koza. Neke pasmine koza su podložnije razvoju problema sa zglobovima i mišićima, što može rezultirati ukočenošću.

Prehrana i nedostatak hranjivih tvari

Nepravilna prehrana koza može dovesti do nedostatka određenih hranjivih tvari, poput vitamina i minerala, koji su ključni za zdravlje zglobova i mišića. Nedostatak tih hranjivih tvari može uzrokovati ukočenost kod koza.

Ozljede i prenaprezanje

Koze mogu doživjeti ozljede zglobova i mišića uslijed padova, udaraca ili prenaprezanja. Takve ozljede mogu dovesti do ukočenosti i otežanog kretanja kod koza.

Tretman i prevencija

Liječenje ukočenosti kod koza uključuje terapiju lijekovima za smanjenje upale i bolova, kao i fizikalnu terapiju za poboljšanje pokretljivosti zglobova. Prevencija uključuje pravilnu prehranu koza, izbjegavanje prenaprezanja i redovite veterinarske preglede kako bi se otkrili potencijalni problemi u ranoj fazi.

  Ocijeni članak!