Zašto su nokti rebrasti

Trenutno pregledavate Zašto su nokti rebrasti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 svibnja, 2023

Zašto se na noktima pojavljuju rebrice?


Nokti su sastavljeni od keratina, tvrde i izdržljive tvari koja se nalazi i u drugim dijelovima tijela poput kose i kože. Rebrasti nokti su česta pojava koja može zabrinuti mnoge ljude. Ali zašto se rebrice pojavljuju na noktima?

Mogući uzroci rebrastih noktiju


Postoji nekoliko mogućih uzroka za pojavu rebrica na noktima. Jedan od najčešćih uzroka je starenje. Kako tijelo stari, proizvodnja keratina se smanjuje, što može rezultirati promjenama u strukturi nokta i pojavom rebrica.


Drugi mogući uzrok je ozljeda nokta. Ako nokat doživi udarac ili ozljedu, to može utjecati na rast i strukturu nokta, što može rezultirati pojavom rebrica.

Bolesti koje mogu uzrokovati rebraste nokte


Rebrasti nokti mogu biti simptom određenih zdravstvenih problema. Na primjer, psorijaza, stanje kože koje uzrokuje upalne promjene, može dovesti do pojave rebrica na noktima. Također, stanja poput ekcema, anemije i hipotireoze mogu utjecati na rast i strukturu nokta.

Kako se nositi s rebrastim noktima?


Ako primijetite da su vam nokti postali rebrasti, važno je obratiti pažnju na svoje opće zdravstveno stanje. Ako primijetite druge simptome ili promjene na noktima, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom. Također, važno je održavati pravilnu prehranu bogatu hranjivim tvarima i njegovati nokte kako bi se održala njihova zdrava struktura.


Rebrasti nokti su česta pojava, ali mogu biti znak nekih zdravstvenih problema. Ako primijetite promjene na noktima ili imate druge simptome, obratite se stručnjaku radi dijagnoze i liječenja.

  Ocijeni članak!