Zašto su zdravi orasi

Trenutno pregledavate Zašto su zdravi orasi
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 siječnja, 2024

1. Bogatstvo hranjivim tvarima

Orasi su iznimno bogati hranjivim tvarima koje su ključne za održavanje zdravlja. Oni su izvor zdravih masti poput omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Osim toga, orasi su bogati proteinima, vlaknima, vitaminima (poput vitamina E i B vitamina) te mineralima poput bakra i magnezija.

2. Poboljšanje zdravlja srca

Konzumacija oraha povezana je s brojnim koristima za zdravlje srca. Studije su pokazale da redovita konzumacija oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati zdravlje krvnih žila. To je zbog prisutnosti zdravih masti, antioksidansa i protuupalnih spojeva u orasima koji pomažu u smanjenju upala i oksidativnog stresa u tijelu.

3. Kontrola tjelesne težine

Unatoč relativno visokom kalorijskom sadržaju, orasi mogu pomoći u kontroli tjelesne težine. To je zbog visokog udjela proteina i vlakana u orasima koji pružaju osjećaj sitosti i smanjuju želju za grickanjem drugih nezdravih namirnica. Osim toga, orasi mogu pomoći u regulaciji apetita i poboljšanju metabolizma.

4. Zaštita mozga

Orasi su izvor omega-3 masnih kiselina koje su ključne za zdravlje mozga. Redovita konzumacija oraha može poboljšati kognitivne funkcije, smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti te poboljšati raspoloženje i mentalno zdravlje.

5. Antioksidativna svojstva

Orasi su bogati antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Antioksidansi štite stanice od oksidativnog stresa i mogu pomoći u prevenciji raznih bolesti poput srčanih bolesti, određenih vrsta raka i neurodegenerativnih bolesti.

6. Poboljšanje probave

Vlakna prisutna u orasima pružaju podršku zdravoj probavi. Ona potiču redovitu stolicu, smanjuju rizik od zatvora te promiču rast korisnih bakterija u crijevima. Osim toga, orasi mogu pomoći u smanjenju upalnih stanja u crijevima i poboljšanju crijevne mikroflore.

Ukratko, orasi su iznimno zdravi jer su bogati hranjivim tvarima, pružaju brojne koristi za zdravlje srca, pomažu u kontroli tjelesne težine, štite mozak, imaju antioksidativna svojstva te poboljšavaju probavu. Uključivanje oraha u uravnoteženu prehranu može biti korisno za održavanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti organizma.

  Ocijeni članak!