Zašto Sunce sija?

Trenutno pregledavate Zašto Sunce sija?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 veljače, 2024

Kako Sunce nastaje?

Sunce je zvijezda koja se nalazi u središtu Sunčevog sustava. Njegovo sjajno sijanje rezultat je nuklearne fuzije, procesa koji se odvija u svom jezgru. U ovom procesu, atomi vodika spajaju se zajedno da bi stvorili atome helija, oslobađajući pritom ogromnu količinu energije.

Kako se energija prenosi do nas?

Energija koja se stvara u Sunčevom jezgru putuje kroz unutrašnjost Sunca u obliku fotona, odnosno čestica svjetlosti. Ovi fotoni putuju kroz slojeve Sunca i na kraju izlaze na površinu, stvarajući sjaj i toplinu koje osjećamo na Zemlji.

Zašto Sunce sija?

Sunce sija zbog procesa koji se naziva zračenje. Kada se fotoni iz jezgre Sunca oslobode na površinu, oni putuju kroz svemir i dolaze do naše planete. Kada fotoni dosegnu Zemlju, interakcijom s atmosferom i površinom, dio njih se apsorbira, a dio se odbija natrag prema svemiru. Taj odbijeni dio svjetlosti reflektira se od oblaka, tla i vode, stvarajući danje svjetlo koje vidimo.

Zašto Sunce ima boju?

Iako nam Sunce izgleda žuto, njegova boja zapravo varira ovisno o uvjetima promatranja. Kada se Sunce nalazi nisko na horizontu, njegova svjetlost putuje kroz više atmosferskih slojeva, što uzrokuje raspršenje plave svjetlosti i ostavlja nam dojam žute ili narančaste boje. Kada je Sunce visoko na nebu, atmosfersko raspršenje je manje izraženo, pa se čini bjelkasto.

Zaključak

Sunce sija zbog nuklearne fuzije koja se odvija u njegovom jezgru. Energija koja se stvara putuje kroz Sunce i dolazi do nas u obliku svjetlosti i topline. Kroz interakciju sa Zemljinom atmosferom i površinom, svjetlost se odbija i reflektira, stvarajući danje svjetlo koje vidimo. Boja Sunca varira ovisno o uvjetima promatranja.

  Ocijeni članak!