Životinje koje će uskoro izumrijeti

Trenutno pregledavate Životinje koje će uskoro izumrijeti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 kolovoza, 2023

Veliki pandi

Velika panda (Ailuropoda melanoleuca) je jedna od najpoznatijih ugroženih vrsta na svijetu. Njihov prirodni stanište je Kina, gdje se bore s gubitkom životnog prostora zbog deforestacije. Ova prekrasna životinja je simbol zaštite prirode, ali bez odgovarajućih mjera za očuvanje, velike pande mogu uskoro nestati.

Jednorog

Iako jednorog nije stvarna životinja, on je simbol izmišljenog bića koje je postalo popularno u mitovima i legendama. Međutim, zbog sve većih prijetnji prirodi, mnoge stvarne životinje koje su nekada bile čudesne i jedinstvene također mogu nestati, poput nosoroga i narvala koji imaju rogovlje.

Morski lav

Morski lavovi su prekrasne morske životinje koje žive na obalama mnogih kontinenata. Međutim, zbog gubitka staništa, promjene u klimi i prekomjernog ribolova, populacija morskih lavova je dramatično opala. Ako se ne poduzmu hitne mjere za zaštitu, morski lavovi mogu biti jedna od životinjskih vrsta koja će uskoro izumrijeti.

Orangutan

Orangutan je jedini veliki majmun koji se nalazi u Aziji. Njihova prirodna staništa, tropske šume, sve više su ugrožena zbog krčenja šuma radi poljoprivrede i industrijskih aktivnosti. Ova vrsta je kritično ugrožena, a ako se ne poduzmu mjere zaštite i očuvanja njihovog staništa, orangutani mogu nestati u bliskoj budućnosti.

Plavi kit

Plavi kit je najveća životinja koja ikad živjela na Zemlji. Unatoč svojoj veličini, plavi kitovi su ugroženi zbog lova i sudara s brodovima. Ova vrsta je kritično ugrožena, a bez adekvatnih mjera zaštite, plavi kitovi mogu izumrijeti u relativno kratkom vremenskom periodu.

Leptiri

Leptiri su nevjerojatno raznolika skupina insekata koja se nalazi diljem svijeta. Međutim, gubitak staništa, upotreba pesticida i klimatske promjene ozbiljno prijete njihovom opstanku. Mnoge vrste leptira su već nestale, a mnoge druge su na rubu izumiranja. Ako se ne poduzmu hitne mjere za očuvanje njihovog staništa i zaštitu, mnogi leptiri mogu nestati u bliskoj budućnosti.

  Ocijeni članak!