Znaci osteoporoze

Trenutno pregledavate Znaci osteoporoze
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 lipnja, 2024

Kako prepoznati osteoporozu?

Osteoporoza je bolest kostiju koja se karakterizira smanjenom gustoćom kostiju i povećanim rizikom od prijeloma. Prepoznavanje znakova osteoporoze može biti ključno za rano otkrivanje i liječenje ove bolesti. Evo nekoliko znakova na koje trebate obratiti pažnju:

Gubitak visine

Jedan od najčešćih znakova osteoporoze je gubitak visine. Kosti postaju krhke i slabe, što dovodi do smanjenja visine s vremenom. Ako primijetite da ste izgubili na visini ili primjetno manje visoki nego prije, to bi mogao biti znak osteoporoze.

Prijelomi kostiju

Osteoporoza povećava rizik od prijeloma kostiju, posebno u područjima kao što su kuk, kralježnica i zapešće. Ako primijetite da vam se kosti lako lome čak i pri manjim ozljedama ili bez vidljivog uzroka, to bi mogao biti znak osteoporoze.

Bol u leđima

Osteoporoza može uzrokovati bol u leđima, posebno u donjem dijelu leđa. Ova bol može biti konstantna ili se javljati povremeno. Ako imate česte bolove u leđima, posebno ako su povezani s gubitkom visine ili prijelomima kostiju, trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Loša držanje

Kosti koje su oslabljene osteoporozom mogu dovesti do lošeg držanja tijela. Možete primijetiti da se vaše tijelo naginje naprijed ili da imate zakrivljenost kralježnice. Ovo su znakovi koji mogu ukazivati na osteoporozu.

Promjene na noktima

Osteoporoza može utjecati na zdravlje noktiju. Nokti mogu postati krhki, lomljivi i imati pukotine. Ako primijetite promjene na svojim noktima, to može biti znak osteoporoze.

Ovi su samo neki od znakova koji mogu ukazivati na prisutnost osteoporoze. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, važno je konzultirati se s liječnikom radi točne dijagnoze i odgovarajućeg liječenja.

  Ocijeni članak!