Znaci visokog pritiska

Trenutno pregledavate Znaci visokog pritiska
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 veljače, 2024

Simptomi visokog pritiska

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija često se naziva tihim ubicom jer često nema jasno vidljive simptome. Međutim, postoje neki znakovi i simptomi koji mogu ukazivati na visoki pritisak. Neki od tih simptoma uključuju glavobolje, vrtoglavicu, zamagljen vid, umor, otežano disanje i krvarenje iz nosa. Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti povezani i s drugim zdravstvenim stanjima, stoga je važno posjetiti liječnika radi dijagnoze.

Komplikacije visokog pritiska

Visoki krvni pritisak može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne liječi pravilno. Neke od tih komplikacija uključuju srčani udar, moždani udar, bolesti srca, oštećenje bubrega, oštećenje vida i problema s cirkulacijom. Stoga je važno redovito kontrolirati krvni pritisak i slijediti upute liječnika kako bi se smanjio rizik od ovih komplikacija.

Kako kontrolirati visoki pritisak

Postoje različiti načini za kontrolu visokog pritiska. Prva i najvažnija mjera je promjena životnog stila. To uključuje zdravu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i smanjenje unosa soli. Također je važno redovito vježbati, izbjegavati pušenje i ograničiti konzumaciju alkohola. U nekim slučajevima, liječnik može propisati lijekove za snižavanje krvnog pritiska. Važno je redovito pratiti krvni pritisak i posjetiti liječnika radi kontrole i prilagodbe terapije ako je potrebno.

Prevencija visokog pritiska

Prevencija visokog pritiska je ključna za održavanje zdravlja srca i krvnih žila. To uključuje održavanje zdrave tjelesne težine, redovito vježbanje, zdravu prehranu, izbjegavanje pušenja i ograničavanje konzumacije alkohola. Također je važno redovito provjeravati krvni pritisak i posjetiti liječnika radi pregleda i savjeta o prevenciji visokog pritiska.

  Ocijeni članak!